Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Någon har inte skött sitt jobb"

Annons

Vid det första mötet på förmiddagen var det de anställda som informerades och på kvällen var boende, anhöriga och gode män inbjudna.

- Varför vi kallat till det här mötet är att det har växt fram en knepig och ohållbar situation i socialnämndens verksamhet. Enligt prognoserna kommer nämnden att redovisa ett budgetunderskott på cirka sex miljoner kronor vid årsskiftet, konstaterade socialnämndens ordförande Hans Sternbro.

Uppdraget i budgetarbetet för 2007 har varit att minska kostnaderna med fyra miljoner kronor.

- Därför ska jag inte hymla om annat, än att det är ekonomin som varit i främsta rummet när ledningsgruppen och enhetscheferna under hösten arbetat fram det åtgärdsprogram med 17 punkter som nu föreslås. Det positiva med åtgärdsprogrammet är att ingen anställd behöver sägas upp, sa Hans Sternbro.

Vikarierande socialchefen Lena Forssel redogjorde punkt för punkt i åtgärdsprogrammet, men de anställda avbröt med frågor och kommentarer. Motståndet mot förslagen var påtagligt i lokalen.

- Det här har ingenting med omsorg och omvårdnad att göra. Det hela är helt och hållet en ekonomisk fråga, sa en av de anställda.

Oron över hur det praktiskt ska fungera "på golvet" fördes fram både från Orsagården, Lillåhem och gruppboendet på Ström Pers väg.

Det som poängterades med kraft från de anställda var att man inte fått information och fått vara med och ge förslag till omstruktureringen.

- Det har kommit fram folk och frågat vad som varit på gång, och vi har inte vetat någonting. Det har skapat många rykten och o-trivsel i arbetet.

Socialnämndens ordförande Hans Sternbro avrundade mötet med att åtgärdsprogrammet ska börja gälla successivt.

- Mycket är redan på gång. I övrigt gäller att åtgärderna ska träda i kraft den 1 januari eller så snart som möjligt.

- Trots allt har vi ett ganska bra utgångsläge. Ingen behöver lämna sin tjänst och med åtgärdsprogrammet har vi en realistisk budget att arbeta efter nästa år.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons