Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nadine kan hundar

Annons

Hon driver företaget PassOn hundtjänst i Dala-Floda, där hundar och deras ägare kan få hjälp med både vardagslydnad och övningar inför tävlingar.

- En del säger att de har provat allt för att komma tillrätta med ett problem. Men ingenting är omöjligt. Det finns alltid en lösning - det handlar bara om att lägga ned mer eller mindre jobb, säger Nadine Karrhammar Lill.

De vanligaste problemen som hundägare vänder sig till Nadine för att få hjälp med handlar om att hunden drar i kopplet eller att den inte kommer när man kallar.

När tidningen träffar Nadine Karrhammar Lill på Gagnef-Floda brukshundklubb hjälper hon Johanna Bostad och hennes rotweiler Arrak. Arrak ska lära sig att hoppa ut ur bilen - men bara när matte Johanna kallar. Nadine lockar med godis och leksaker, och till en början hoppar Arrak ut fast han inte ska.

Men efter några övningsomgångar, där Johanna tillrättavisar Arrak, förstår han vad det är som gäller, och trots att Nadine håller fram både godis och favoritleksaken sitter han duktigt kvar i bilen tills Johanna låter honom hoppa ut.

Nadine Karrhammar Lill har drivit sitt företag i Dala-Floda i två år. Men hundar har hon ägnat sig åt hela livet.

- Jag fick min första hund, en flatcoated retrivier, när jag var tio år, efter att ha tjatat på mamma och pappa, berättar hon.

Att i så unga år ensam ta ansvar för en hund var ansträngande - men värt besväret. När hon blev äldre utbildade hon sig till professionell hunddressör, bland annat i Sollefteå.

Hon betonar att det är viktigt att hitta en individuell lösning för varje hund och dess matte eller husse.

- Hundar är individer, precis som människor, säger hon.

Nadine har själv två hundar: Rotweilern Hobbe och borderterriervalpen Busa. Med Hobbe tävlar hon i sök, spår och lydnad, och Busa ska utbildas till jakthund.

- Jag vill bredda min kompetens och kunna erbjuda kurser inte bara i vardags- och tävlingslydnad, utan också för jakt. Tanken är att jag så småningom ska ta jägarexamen och själv börja jaga, säger Nadine.

Nadine Karrhammar Lill försörjer sig på sitt företagande och sitt hundintresse.

- Det är en dröm, och få förunnat att kunna försörja sig på sitt stora intresse. Men det har naturligtvis både för- och nackdelar. Det gäller att kunna hålla isär jobb och fritid. Annars blir det lätt så att man jobbar jämt.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons