Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nådde sjätte av världens sju toppar

Annons

Den svenske klättraren och fotografen Johan Ernst Nilsson har nått sitt näst sista mål i jakten på att bestiga de högsta bergstopparna på världens sju kontinenter.

Han nådde den sjätte toppen, Mount Everest, klockan 9.45 på onsdagen lokal tid. Ett pressmeddelande förtäljer att han trots sjukdom och dåligt väder mår bra och att han väntas tillbaka till baslägret på söndag.

I och med att han nu besegrat även världens högsta berg (8|848 meter), har han bara en uppgift kvar innan det nu tolv år gamla projektet Seven summits är slutfört.

Det startade 1995 då han besteg Mount McKinley i Alaska och sedan dess har han klättrat upp för Aconcagua i Argentina, Kilimanjaro i Tanzania i Afrika, Mount Elbrus i Ryssland i Europa och Carstenz Pyramid i Papua Nya Guinea i Oceanien.

Sjunde och sista topp att tämja blir Vinson Massif i Antarktis. Det är planerat till i november i år.

Klättringarna utförs klimatneutralt, vilket innebär att man kompenserar expeditionens koldioxidutsläpp. Klättrarna dokumenterar också smältande glaciärer, och projektet ska dessutom mynna i en bok om människorna och kulturerna runt bergen.

TT

Mer läsning

Annons