Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndighetens uppmaning efter influensautbrottet

Länsstyrelsen i Dalarna uppmanar ägare av fjärderfän att hålla dem inomhus – detta efter att fall av fågelinfluensa konstaterats i Skåne.

Annons

I förra veckan upptäcktes det att värphöns på en gård utanför Helsingborg i Skåne hade smittats med influensavirsuet H5N8.

I och med detta så föreligger skyddsnivå 2 för sjukdomen i fråga i landet och Länsstyrelsen Dalarna har gått ut med information kring vilka regler som gäller.

Fjärderfän måste nu hållas inomhus. Om det inte går att genomföra, eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss och stutsfåglar hållas inhängnad utomhus. Foder och dricksvatten måste dock ges inhomhus eller under ett skydd ute.

Hägnat fjädervilt ska hållas inomhus. Om detta inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande kan de hållas inhägnade utomhus. Inhägnader för änder ska vara nätövertäckta för att undvika kontakt med vilda and- och vadarfåglar. Foder och dricksvatten ska ges inne eller under ett skydd ute.

Andra fåglar i fångenskap inklusive hobbyflockar ska hållas inhägnade. Badvatten i inhägnaden ska vara skyddat så att vilda and- och vadarfåglar inte kan förorena vattnet. Dessutom ska foder och dricksvatten ges inne eller under ett skydd utomhus.

Förbud mot utställningar och tävlingar, men det finns möjlighet att söka dispens

Denna typ av fågelinfluensa sprids inte till människor.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons