Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mylla får årets Parlingpris

Annons

-Det känns naturligtvis oerhört hedrande, säger Jonas Hansson efter beskedet som lämnades av Katarina Herou, ordförande i sällskapet Nils Parlings vänner.

Nils Parling föddes 1914 och växte upp på Strömsdals Bruk i Bergslagen, i gränstrakterna mellan Dalarna och Västmanland och var en av de sista arbetarförfattarna av den gamla stammen. Romaner, diktsamlingar, reseskildringar, vildmarksskildringar, noveller och teaterstycken har varvats med visor om den egna, populära visfiguren Finnbäcks-Lars, en del tonsatta av honom själv, och andra av Gunde Johansson. Han var även hedersledamot i Dan Andersson Sällskapet.

Flera av Nils Parlings alster har filmatiserats, bland annat av Sveriges Televison, och han har hedrats med en rad utmärkelser. Något år före sin bortgång 2002 överraskades han även med ett stipendium av Svenska Akademien för sitt långa och omfattande författarskap.

Överraskade blev även medlemmarna i Mylla över beskedet.

-Ja, verkligen. Vi har ju inte spelat så mycket under den senaste tiden så det kändes lite som att vara arbetslös och ändå plötsligt få en jättelön, säger Jonas Hansson.

Gruppen, som består av Byns Mats Larsson på sång och gitarr, Jonas Hansson, sång, gitarr och dragspel, Helena Tenstam, sång och flöjt samt Martin Lissjanis, kontrabas, bildades 1995 och hette då Mejram.

1998 gick de till final i Sveriges Radios riksomfattande tävling för tolkare av Evert Taubes musik och inför finalen på Liseberg i Göteborg ansåg gruppen att det var dags att registrera gruppnamnet.

-Då visade det sig att det redan fanns en grupp i Sundsvall som redan hette Mejram så vi fick snabbt byta namn och tog då Mylla, berättar Jonas Hansson.

Som kuriosa kan nämnas att i Mejram från Sundsvall ingick då en ännu okänd sångerska vid namn Helén Sjöholm.

Utdelningen av priset kommer att ske i början av augusti i Nils Parlings uppväxtby, Strömsdal, då årets Dan Andersson vecka även invigs.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons