Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mycket var bättre förr"

Annons

Klockan 06.00 kan man hitta Maria i trapphuset med skurmoppen i högsta hugg. Inte illa för att vara 90 år.

- De som städar i trapphuset har ju så mycket att göra, så jag brukar ta trapporna när jag ändå städar inne hos mig, säger hon och skrattar.

Hon har varit med om mycket i sina dagar Maria. Hennes berättelser är både lustiga och sorgliga. Hon är inte den som gnäller, eller tycker synd om sig själv, men klara åsikter finns det gott om.

- Jag måste säga att de har förstört den här vackra staden. Den som är ung har inte mycket att jämföra med, men jag som har hängt med ett bra tag tycker att det är mycket av de gamla byggnaderna som skulle ha fått varit kvar, säger hon.

Maria föddes i Engelsfors, som äldst av tio syskon. När hon var åtta år flyttade familjen till Ryggen och sedan vidare till Hagtäckt.

- När jag började skolan hade vi 1,2 mil att gå. Det fanns inga skolskjutsar då inte. Men det gjorde inte så mycket, jag och mina syskon hade alltid roligt tillsammans på vägen. Men visst var det kallt vintertid. Dessutom gick vi i skolan på lördagarna också. Nu för tiden är ju barnen lediga nästan hela tiden, säger Maria.

Efter att ha gift sig med framlidne Hosjöpojken Gösta, fick hon två barn och hela familjen delade på ett rum.

- Det var svårt att få tag på lägenhet då också, precis som det är nu, berättar hon.

Marias make blev sjuk, och när barnen blivit äldre fick hon säsongsarbete som trädgårdskulla. Men efter att ha planterat blommor, krattat och rensat Falu stad själv i fyra år så tröttnade hon och tog anställning vid lasarettet i stället.

- Det var roligt att jobba med trädgårdsarbete, men det blev så ensamt så jag började i köket på lasarettet i stället. Där var jag tills att jag gick i pension. Hade inte maken varit sjuk så hade jag gärna fortsatt, jag trivdes så bra där, berättar Maria.

När Maria inte städar trapporna, tycker hon om att läsa tidningar av alla de slag. Hon har bland annat prenumererat på ICA-Kuriren sedan den kostade fyra kronor i månaden på 1940-talet. Hon är med på nästan alla PRO:s sammankomster och förr höll hon på med gymnastik.

- Det är viktigt att hålla sig i gång och se till att träffa människor då och då, annars sitter man bara still och blir ensam, säger Maria.

Sedan Maria var barn har utvecklingen gått långt framåt och hon har sina favoriter bland uppfinningarna som kommit.

- Telefonen är ju toppen! Den skulle jag inte klara mig utan. Tv:n däremot, är lite av en dumburk. Men det är ju bra att få reda på vad som händer i världen. Det här kriget i Afghanistan är ju bedrövligt. Barnen går med vapen i händerna, de blir ju förstörda av allt krigande. Jag tycker så synd om dem, säger Maria.

Maria firade julen tillsammans med sina nära och kära. Hon har inte mindre än fem barnbarn och sju barnbarnsbarn, som hon älskar att vara tillsammans med och dit räknas förstås även resten av hennes släkt. På födelsedagen är Maria hos sin dotter och hennes familj, men hon lovar att bjuda vänner och bekanta på kalas senare.

ANNA LITH

Mer läsning

Annons