Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket jobb för räddningstjänsten

Annons

Två av de mer förödande bränderna inträffade i slutet av året.

Den 24 oktober brann ett bostadshus i Djurås och den 26 november ett i Dala-Floda. Vid båda bränderna förlorade tvåbarnsfamiljer sina hem. Vid branden i Dala-Floda var hembygdsgården starkt hotad, men kunde i sista stund räddas från lågorna.

Ställföreträdande räddningschef Thomas Gruhs konstaterar dock att det är glädjande att trafikolyckorna minskat i antal. Utryckningar gjordes under förra året till 13 olyckor. År 2000 var antalet 18.

Prio 1-larmen, alltså då räddningstjänsten rycker ut i väntan på ambulans, ökade under förra året med 18. Totalt gjordes 173 sådana utryckningar.

Noterbart är en kraftig ökning för Gagnefskåren, som gjorde 96 prio ett-utryckningar. I Mockfjärd minskade dessa larm från 40 till 29, medan Björbokåren gjorde 40 prio 1-insatser, eller lika många som under året före.

Prio 1-insatserna utgör för övrigt nära hälften av räddningstjänstens alla utryckningar, som under år 2001 var 374. 173 av dem handlade om insatser i väntan på ambulans.

Inbrottslarmen utgör en annan stor del. Totalt gjordes under förra året 76 sådana utryckningar, att jämföra med 46 året före. Noterbart är att ökningen är mycket kraftig i de västra och östra delarna, medan det "mitt emellan", alltså i Mockfjärd, har blivit betydligt lugnare när det handlar om inbrott.

Totala antalet utryckningar för de tre kårerna var under år 2001 följande, med antalet för år 2000 inom parentes:

Gagnef 212 (155), Mockfjärd 64 (77) och Björbo 98 (74).

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons