Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket att tänka på inför semestern

Annons

Det är inte bara sololjan och baddräkten som ska packas ned inför semestern. Semesterfiraren bör också tänka på att trygga sitt hem under bortovaron _ inte minst oersättliga saker som ligger i datorn.

En räcka goda råd finns att ladda ned från Swedbanks hemsida. Banken råder oss att till exempel att ladda ner våra dyrbara digitalbilder och filer på ett USB-minne och lägga i bankfack. I bankfacket placerar du också lämpligen värdesaker och värdehandlingar av olika slag.

Se också över hemförsäkringen innan du ger dig iväg på utlandsresan eller till sommarstugan. Många har underförsäkrat sitt lösöre och då räcker inte försäkringen om du skulle ha oturen att drabbas av inbrott.

Men det finns en hel del att göra för att hemmet ska se bebott ut under tiden man är borta. Timer för belysningen, ställ om tidning och post så brevlådan inte svämmar över och nu när man kan få skattereduktion för hushållsnära tjänster kan du kanske anställa någon för att klippa gräset ett par gånger.

Och inför utlandsresan får du, förutom det vanliga rådet att inte släppa ditt konto- eller kreditkort ur sikte, också rådet att ha två kort med dig och så klart inte förvara dem på samma ställe.

Blir du av med ett av korten har du det andra kvar. Och ha inte för mycket pengar på kontona som är kopplade till korten och ha telefonnumret till bankens spärrtjänst uppskrivet på flera olika ställen.

Välj också rätt kort när du tar ut pengar ur bankomat utomlands. Med ett bankkort är det avgiftsfritt medan det på betal- och kreditkort kan finnas en avgift.

Och om det värsta händer och du blir sjuk under utlandsresan är det bra att ha Försäkringskassans EU-kort med sig. Det underlättar i alla fall om du håller dig inom EU/EES och Schweiz. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige. Alla, även barn som reser, ska ha ett eget kort.

Kortet gäller i tre år och, enligt Försäkringskassan, är leveranstiden ett par veckor.

Om man inte har kortet med sig och blir tvungen att betala vården själv kan man eventuellt få ersättning i efterhand mot kvitton. Men det är osäkert och kan också ta lång tid.

TT

Mer läsning

Annons