Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket att tänka på för cyklister i trafiken

Falun kommer i fratiden att få speciella cykelöverfarter.
Men vad är det egentligen för regler som gäller för cyklister ute i trafiken?

Annons

Ska man vara säker på att göra helt rätt i samband med korsandet av en väg ska väjningsplikt iakttas. Det gäller nästan alltid betonar Transportstyrelsen.

Att ha väjningsplikt innebär att en cyklist i god tid ska stanna eller sänka hastigheten. Hänsyn ska tas till fordin som närmar sig och man får bara köra vidare om det kan ske utan fara eller hinder.

Leder man däremot cykeln över vägen gäller samma regler som för gående. Då får väg endast korsas om det kan ske utan fara för den övriga trafiken.

Inte alltid lätt att vara cyklist i trafiken.

Transportstyrelsens beskrivning av cykelöverfart är:

"En del av en väg som är avsedd att användas av cyklande eller förare av moped klass II för att korsa en körbana eller cykelbana och som anges med vägmarkering och vägmärke. Vid en cykelöverfart ska trafikmiljön vara utformad så det säkras att fordon inte förs med högre hastighet än 30 km i timmen”.

Cykelöverfarter är målade med vita fyrkanter i vägbanan.

En cykepassage är, enligt Transportstyrelsen, ”en del av en väg som är avsedd att användas av cyklande eller förare av moped klass II för att korsa en körbana eller en cykelbana och som kan anges med vägmarkering”.

Ibland är cykelpassagen upphöjd men den kan också vara utformad på andra sätt.

En cykelpassage är bevakad om trafiken regleras med trafiksignaler eller av en polisman och i annat fall obevakad.

Ett vanligt övergångsställe är som det låter tänkt för gående. Det är inte förbjudet för cyklist att korsa en väg på ett övergångsställe men det är därför olämpligt att cykla där.

Kliver man av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående. En cyklande som korsar en väg på ett övergångsställe har alltid väjningsplikt både mot gående och mot fordon på vägen.

Finns en cykelbana, ska den användas. Vid färd med cykel får barn till och med det år de fyller åtta år använda gångbana om cykelbana saknas. Reglerna för placering är desamma som på vägen: du cyklar på höger sida och gör omkörning till vänster.

Om man cyklar på en gågata eller ett gångfartsområde är högsta hastigheten gångfart och väjningsplikt gäller mot gående.

Det är alltså mycket att tänka på för dem som ger sig ut på cykel i trafiken.

Läs även: Cykelöverfarter byggs i Falun

Mer läsning

Annons