Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MVG till tjejerna

Annons

Det kunde deras handledare, Svante Parsjö Tegnér, meddela i går. Han motiverar betyget så här:

- Jag tycker att flickorna har gjort ett bra journalistiskt jobb. Utifrån intervjuer, enkätundersökningar och bra research har de skapat en bild av hur elevdemokrati och arbetsmiljö fungerar på skolan. De har gjort ett bra jobb i sin roll som kritiskt granskande reportrar. Det är precis detta, det som de har gjort i sitt projektarbete, som vi ska lära eleverna.

Var det en svår bedömning?

- Nej, det tycker jag inte. Vi tittar på tre delar när vi ger betyg. Det handlar om kontakt under processen, att man kan följa elevernas tankegångar under arbetet är väldigt viktigt. Och det har varit lätt. Vi tittar på resultatet, här i form av reportaget, och sedan tittar vi på hur de skriftligt presenterat sina tankegångar runt själva projektet.

- Det har varit kul att som handledare följa processen om hur de tänkt följa olika spår, släppt vissa spår, och följt andra. De har valt reporterns arbetsmetoder, där de besökt en plats, intervjuat och observerat, och sedan dragit slutsatser utifrån det egna jaget och egna värderingar.

Har debatten om filmen påverkat din bedömning?

- Nej, det ska man hålla ifrån själva projektarbetet. Det är en annan diskussion som inte har med betyg att göra.

Vad anser du om debatten om filmen?

- Jag tycker att det är synd att det skulle bli så här. Det ska vara högt i tak, och man ska inte uppleva att elevers åsikter och yttrandefrihet inskränks. Filmen är anmäld som en arbetsmiljöfråga, men jag tycker att åsikts- och yttrandefriheten går före. Jag tror alltid att en öppen dialog leder till att skolan blir bättre. Även om en del anser att kritik som framförs är dumt, så har vi vår yttrandefrihet. Då får man bemöta det.

Så MVG till tjejerna och IG, icke godkänt, till skolledningen?

- Det är väl att spetsa till det. Jag skulle ge skolledningen VG för att de tog sig tid och ställde upp på intervjuer. I så fall IG för hur man har hanterat filmen på slutet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons