Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Muterat virus hotar sälarna

Annons

Sälpesten fortsätter att sprida sig utmed västkusten. Flera äldre sälar har hittats döda, vilket tyder på att viruset har muterats.

Forskarna är oroliga över utvecklingen.

Sälpest har konstaterats hos över 20 knubbsälar som påträffats utmed västkusten. Under fredagen obducerades en 20 år gammal hane som hittats i Göteborgs hamn. Också den var drabbad.

Tidigare har forskarna sagt att viruset bara kan drabba sälar som är fem år eller yngre, eftersom äldre djur är immuna efter tidigare epidemier. Det har nu visat sig vara fel. Totalt har fyra äldre sälar hittats.

Tero Härkönen kallar det ett unikt scenario som man inte hade räknat med. Samtidigt är det inte konstigt i sig att virus förändras. Han jämför med de influensaepidemier som drabbar människor. Varje år kommer nya typer.

Hur många sälar som riskerar att dö kan forskarna inte svara på, med tanke på utvecklingen. Från slutet av juli och en månad framåt byter sälarna päls. De samlas då i större grupper. Forskarna hade hoppats att pesten skulle ha ebbat ut innan dess, men nu hittas nya fall varje dag.

TT

Mer läsning

Annons