Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mutar sig förbi kön?

Annons

Den teknik som Borlänge och Falu kommuner nu börjat använda sig av för att få den så kallade Salaproppen ombyggd flera år före tidtabellen, är synnerligen ojuste mot de fattiga kommuner som har ombyggnadskrav men inte har råd att låna ut pengar till Vägverket för en tidigare start. Det är en ful teknik mot övriga Dalakommuner.

Hur kan Vägverket medverka i ett sådant hästskojeri. Är detta lagligt? Just när jag skriver detta kungörs på lokal-tv att Vägverket kommer att bygga om vägen tidigare om regeringen godkänner att man lånar pengar av de båda kommunerna.

I praktiken innebär det här att till exempel riksväg 71 som upprepade gånger fått stå tillbaka för centralkommunernas omättliga krav nu åter får se en förväntad ombyggnad enligt den tidtabell Vägverket offentliggjort försvinna i en oviss framtid.

Det säger sig självt att Vägverket, när de ska återbetala lånen, måste ta av den kvot för årliga vägbyggen som de har tillgång till. Med påföljd att pengarna inte räcker till det de skulle ha använts till nämligen ombyggnad av olika vägar, till exempel delen Hulån-Vansbro och Lima-Bu. Båda synnerligen angelägna. Detta kan karaktäriseras som ett omvänt Robin Hoodförfarande, den rike stjäl av den fattige. Sedan står dessa två kommuner och fordrar att alla Dalarnas kommuner ska ställa sig bakom dem i olika angelägenheter. De kommer med sina skenheliga fraser att vi måste hålla ihop. Ni borde skämmas!

ERIK WANFORS

Mer läsning

Annons