Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikpris på nätet granskas av EU

Annons

Sverige är ett lågprisland för musikälskare. Åtminstone om man jämför priserna på Itunes för svenskar och övriga EU-medborgare.

Men Bryssel hotar nu med miljardböter för att få bort skillnaderna.

Samma stycke nätmusik kostar drygt 21 procent mer hos Itunes i Storbritannien än hos samma nätbutik i Sverige. Och är man bosatt i Danmark får man betala 11 procent mer än på andra sidan Öresund.

Vilken musik som finns att köpa på Itunes skiljer sig också åt mellan de olika nationella sajterna.

Konsumentorganisationer som europeiska BEUC har i flera år pekat på problemet, och nu har EU beslutat sig för att försöka sätta stopp för både pris- och utbudsskillnader.

Skillnaderna kan strida mot EU:s konkurrensregler, enligt kommissionen, som i förra veckan inledde en process som kan sluta med miljardböter för musikindustrin. EU har i ett första skede begärt in förklaringar från branschens ledande aktörer: elektroniktillverkaren Apple och musikbolagen EMI Group, Warner Music Group, Universal Music och Sony BMG.

Apple, som drar in alltmer av sin omsättning från musikspelare och nätförsäljning av musikfiler, har sedan lanseringen av Itunes delat upp den europeiska marknaden i olika områden.

Användaren slussas automatiskt till en särskild Itunes-sajt beroende på var datorn står eller var det bankkort som används för betalningen är utfärdat.

Apple slår ifrån sig. I ett uttalande säger bolaget att ambitionen alltid har varit att bygga upp en pan-europeisk Itunes-butik, men att detta bromsats av de etablerade musikjättarna.

EU har en viss förståelse för detta argument, enligt Jonathan Todd, talesman för EU-kommissionen.

Apple och de fyra musikbolagen har till början av juni på sig att svara på EU-kommissionens skrivelse. Finner EU att de brutit mot konkurrensreglerna riskerar de böter på upp till 10 procent av försäljningen.

TT

Mer läsning

Annons