Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik ur historiens djup

Annons

Det var fullsatt till sista plats på fredagskvällen när det bjöds på "Näktergalskonsert" i Stjärnsunds kyrka. De flesta var på plats för att höra genuin folkmusik från södra Dalarna.

Konserten inleddes med en marsch av Hans Haglöf Torsång som levde på 1800-talet genom att bland annat komponera och spela. Han hette Andersson från början men tog sig det som sedan skulle bli ett känt efternamn. Konserten fortsatte sedan med en polska av Näktergal tätt följd av takter av Mårs Johan från Säter. Hela konserten var ett prov på regional folkmusik när den är som bäst.

Spelmännen bakom framförandet av kulturskatterna är Gustaf Melen med systrarna Kristina, Karin Hällkvist och Stina Hällkvist.

Dessutom Hanna Lindblom, Hanna Ekström och Magnus Zetterlund på bland annat mandolin. Folkmusikfesten genomfördes på en rad olika ställen i och omkring Stjärnsund.

Konserten avslutades med att många tog sig ned till "Spelmanspubén" i Smedja där spelet fortsatte länge. Bland de mer namnkunniga spelmännen kan noteras Per Gudmundsson och Björn Ståbi.

På lördagsmorgonen bjöds det på vallåtar och kulning vid Björktjärn. Därefter följde musik och marknad vid bruksdammen. Folkmusikfesten avslutades i kyrkan på söndagseftermiddagen.

Förutom spelningar genomfördes också kurser där man bland annat fick lära sig spela på näverlapp och för barnen gällde danslekar.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons