Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik med stenklang

Annons

- Ett sätt att förena konst med praktisk användning, säger en av idégivarna Tommy Jerhammar.

Han är en av 20 talet konstnärer, innovatörer och skulptörer, som under senaste halvåret mer eller mindre levt med Älvdalsstenens möjligheter i sitt sinne.

Redan i höstas fick gruppen från både Dalarna och övriga landet en tre veckor lång introduktion i stendesign och Älvdalsstenens möjligheter. Efter en vinter med möjlighet att skapa praktiska idéer på grundval av höstens introduktion är nu konstnärer, skulptörer och innovatörer åter på plats i Älvdalen.

Nere i industriområdet vid företaget Gustafssons sten träffade tidningens reporter några av de skapande konstnärerna med bland annat skulptören Lars Widenfalk som handledare.

Under rundvandringen ges flera exempel på en spirande idéflora där den lokala stenen går att nyttja till inredning, instrument, och turistsouvernirer.

Bakom satsningen står Älvdalens kommun, Mora folkhögskola och Arbetsförmedlingen Kultur, samt Dalarnas konstkonsulent, Jordi Arkö.

Under introduktionsperioden i höstas bjöds på ett brett program med information om porfyrens och Älvdalskvarsitens historia.

Porfyrmuseet, stenbrott och andra intressanta platser besöktes. Under två dagar deltog två geologer för att bistå gruppen med utforskningen av stenarter. Studiebesök genomfördes även hos lokala industrier med anknytning till stenhanteringen.

Det gavs även utrymme för praktiskt arbete med tillverkning av egna stenskulpturer och konstföremål samtidigt som erfarna stenslipares och stenkonstnärers erfarenheter fanns att tillgå.

Under tre veckor finns nu gruppen i Älvdalen och omsätter sina skisser och idéer i praktiken. Fyra kubik uppsågad porfyr väntar på att bearbetas. Den 3 juni presenteras föremålen i en utställning på Skogsmuseet Lomkällan i Särna där Monica Wallman är uställningsansvarig.

Anne-Marie Stolpe från Äppelbo testar klangen i porfyr.

- Jag läste om klangfull sten som hittats i England och undersöker om den idén går att omsätta i porfyr. Porfyren har ljusa och fina toner, säger Anna-Marie och testar klangen på porfyrplattan.

Tommy Jerhammer, med yrket grafisk design i botten, har omsatt tanken från gamla tiders skrivbordsställ för pennor och brevhållare till det moderna behovet. Ett datasbordsställ för mobil och cd-skivor.

George Badawi från Nyköping arbetar med granitell, samma material som användes till Karl den XIV Johans sarkofag.

- Den känns fint att balansera hårt material med mjuka former, säger George och visar en granitskapelse med diamantform.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons