Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museum hit och museum dit

Annons

Angående idén om ett gemensamt Jussi- och Putte-museum. Visst, tanken är god. Den att uppmärksamma våra medborgare som satt Borlänge på kartan.

Men varför är det hela tiden resonemang som leder bort från centrum? När vi nu har den centrumproblematik som vi har, vore det väl betydligt bättre att ta tillvara lösningar som gynnar och vitaliserar centrum.

Med en terriers envishet och en dåres aningslöshet, återupprepar jag därför följande: Det verkar vara svårt att finna en lösning på Palladiumfrågan. Varför inte göra Palladiumhuset till, inte bara ett Jussi- och Putte-museum (att göra huset till Jussimuseum är ingen ny tanke) utan också en plats där deras musik kan uppföras.

Den gamla biografsalongen har en ypperlig akustik och är en god konsertscen för de mellanstora evenemangen. Där skulle bland annat Jussis och Puttes musik komma till sin rätt. Det finns naturligtvis även annan musik som passar i Palladium.

Behovet av en större musiksalong börjar dessutom göra sig kännbart, med tanke på att fler och fler evenemang i Wasabryggeriet börjar bli mer än fullsatta.

Salongen kan dessutom fungera som en utmärkt digitalbiograf och konferenslokal. En verksamhet som baserar sig på dessa fyra ben får en stabil ekonomisk grund att stå på. Att alltid söka en lösning baserad på marknadsekonomiska grepp tror jag inte är görligt. En del allmännyttiga saker bör "samhället" ansvara för, detta för att värna om bredden. Sedan finns det naturligt en diskussion om vad som är allmännyttigt (biograf och konferens kan drivas kommersiellt).

Allt prat om alternativ attraktionskraft i centrum som motvikt till köpcentrumen borde ge visionen om Sveatorget som kulturtorg större acceptans och ett steg närmare sin lösning.

ROLAND BACKLUND

Mer läsning

Annons