Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munkarnas mästare meste företagaren

Annons

Rolf Tångring, 85 år, i Rot, har varit med i Företagarna i Älvdalen i mer än 50 år.

Representanter för Företagarna uppvaktade honom med blommor och choklad och fick ett stycke älvdalsk bagerihistoria berättad för sig.

Efter att ha jobbat som bagare på Amerikabåten började Rolf, i slutet av 40-talet, på Morins bageri i Älvdalen. 1952 hjälpte han Milton Backlund på Backlunds Skor med att tillverka dragspelsremmar åt Beronius & Co och slutade som bagare. En dag sa Milton:

- Baka lite kavelgris åt oss.

Rolf lånade en bagarstuga av Åsper-Per och satte igång. De fick mycket kavelgris över efter baket så de åkte runt till de närmaste grannarna och delade ut det. Det blev en succé och alla ville ha mer. Då, 1954, bestämde sig Rolf för att starta eget bageri.

Sortimentet hos Tångrings Bröd bestod av matbröd såsom tekakor och rågbröd, vetebröd och även småkakor och munk. Det var munken som gjorde Tångrings Bröd så känt.

De levererade mycket bröd till Åsens Handels filial i Trängslet under bygget av dammen, och senare också Trängslets artilleriskjutsskola. Marketenteriet var en stor kund av alla de olika brödsorterna, och också av munk. Egentligen skulle upphandlingen av bröd ut på anbud, men då sa Rolf ifrån att han inte kunde baka på anbud. Personalen på Trängslet sade bestämt att de skulle ha Tångrings Bröd, "därmed basta!". Rolf slapp därför anbudsförfarandet och kunde fortsätta att leverera bröd under många år.

Rolf berättar om en gång när två värnpliktiga frågade om de kunde få köpa med sig lite munk hem. De återkom veckan efter och den ena beställde 125 och den andra 400 stycken. Rolf, och hans fru Ruth jobbade dygnet runt för att kunna möta efterfrågan som nu snabbt spred sig över hela landet, genom dem som gjorde militärtjänstgöring i Trängslet. Vid många tillfällen fick sonen Mats Tångring rycka in. Han fick vara hemma och koka munk istället för att sätta plant åt Besparingsskogen. Vid ett tillfälle gömde Rolf munken inne på kontoret för att inte Mats skulle se hur mycket det var att koka. Även dottern Lena Horcic fick hjälpa till mycket med det tidskrävande arbetet. De kokade fyra munkar åt gången i en gryta på gasolkök. Det tog en timme att koka 100 munkar.

En arbetsdag började med att Rolf gick upp vid 4-5 på morgonen för att baka. Sedan levererade han till affärerna och åkte runt till de olika Älvdalsbyarna och sålde bröd från sin bil. Han slutade oftast vid tiotiden på kvällen och hann med någon timmes sömn innan det var dags att stiga upp och baka igen. Som mest hade han tre anställda, och hela familjen hjälpte till.

1986 gick Rolf i pension. Då hade han bakat bröd i 32 år.

Än idag bakas den mycket omtyckta munken och tekakorna i Älvdalen av Lena Horcic och av hennes döttrar. Efterfrågan är fortfarande mycket stor. Ingen utom familjen känner till det hemliga receptet.

ROBERT KARLSSON

Mer läsning

Annons