Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mulla manar till terror mot militär

Annons

Talibanledaren mulla Omar uppmanar sina anhängare i Afghanistan att trappa upp självmordsattentaten mot utländska styrkor och mot den afghanska regeringsarmén.

Mulla Omar är själv på flykt och gömmer sig alltsedan den USA-ledda offensiv som fällde talibanregimen 2001.

Nu har han kontaktat högre och regionala ledare inom rörelsen och gratulerat dem till den senaste tidens "framgångsrika" attacker, uppger en annan talibanbefälhavare, mulla Hayatullah Khan, för nyhetsbyrån Reuters _ också det ett besked från okänd ort, via satellittelefon. Varken när eller hur kontakterna skett avslöjades.

Mulla Omar ska också ha uppmanat sina anhängare att undvika att skada civila. I samband med det senaste årets attentat och strider tros minst tusen afghanska civilpersoner ha fått sätta livet till.

Nato-befälhavare i Afghanistan räknar med att attackerna från talibaner kommer att bli fler, och bedömer att deras bruk av självmordsattentat bottnar i att de inte har militär förmåga att annars utgöra ett allvarligt hot mot de nya makthavarna.

USA har en belöning utfäst för mulla Omar på 10 miljoner dollar. Afghanska myndigheter hävdar att han skyddas av meningsfränder i Pakistan. Det är också framför allt i Afghanistans gränstrakter mot Pakistan som attacker som tillskrivs talibaner äger rum.

Sveriges del av den internationella styrkan Isaf tjänstgör i norra Afghanistan, som är mindre oroligt. Förra helgen skadades dock en svensk vid ett attentat mot en fordonskolonn.

Talibaner har låtit en pojke döda en man anklagad för att ha spionerat åt USA, rapporterar tv-kanalen al-Arabiyya. Kanalen har visade hur pojken, som uppgavs vara tolv år, svingade en stor kniv medan maskerade män höll fast en man med ögonbindel. Bilderna hade lagts ut på internet.

Den arabiska tv-kanalen visade inte själva avrättningen.

Den man som mördades hade enligt talibanerna hjälpt USA-styrkor att döda mulla Omars "kronprins" Akhtar Mohammad Osmani.

TT

Mer läsning

Annons