Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mul- och klövoptimism i England

Annons

Brittiska myndigheter är hoppfulla om att mul- och klövsjukan inte kommer att spridas ytterligare. Nya fall som nu anmälts tros vara falska alarm.

Två nya fall av misstänkt mul- och klövsjuka, någon mil från det ursprungliga sjukdomsutbrottet i Surrey, undersöktes på fredagen. De första rönen tyder dock på att ingen ytterligare spridning har skett.

Tack vare snabba åtgärder efter utbrottet i förra veckan blir brittiska myndigheter nu allt säkrare på att sjukdomen har kvävts i sin linda. Chefsveterinär Debby Reynolds presenterade på fredagen en första rapport om utbrottet.

I rapporten bekräftas också att den troligaste smittkällan är Pirbrightlaboratoriet, världens främsta forskningsanläggning för mul- och klövsjuka. Labbet, där det bedrivs både statlig och privat forskning, ligger bara några kilometer från de två smittade gårdarna sydväst om London.

Det brittiska lantbruket har hållit andan den senaste veckan. Minnena är färska från 2001, då mul- och klövsjukan på bara några veckor spred sig över hela landet och in i bland annat Frankrike. Nödslakt av miljoner djur och andra åtgärder då beräknas ha kostat över 100 miljarder svenska kronor.

2007 års utbrott har hittills kostat bara 600 djur livet.

Reynolds manar dock till fortsatt vaksamhet.

TT

Mer läsning

Annons