Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mugabekritisk biskop stäms för hor

Annons

Den katolske ärkebiskopen i Zimbabwe, en av president Mugabes hårdaste motståndare, ska ställas inför rätta för misstänkt äktenskapsbrott.

Frispråkige ärkebiskopen Pius Ncube, känd för sin skarpa kritik mot president Robert Mugabe, anklagas för att ha haft ett tvåårigt förhållande med en sekreterare i katolska kyrkan.

Enligt den statliga zimbabwiska radion ska kvinnan ha medgett detta.

Nu har hennes make lämnat in en stämningsansökan. Det skedde mindre än en vecka efter det att Ncube återkom till hemlandet efter en utlandsresa varunder han på nytt kritiserat Mugabe och hans regering.

Äktenskapsbrott är förbjudet i lag i Zimbabwe. Den förfördelade maken vill ha 20 miljarder zimbabwedollar i skadestånd _ motsvarande 865|000 kronor enligt officiell kurs.

Ncube bekräftar för Reuters att han delgivits stämning men vill inte kommentera.

Ncube brukar anklaga Mugabe och hans regering för människorättsbrott och politiskt förtryck. I våras förklarade sig ärkebiskopen redo att delta i demonstrationerna även om myndigheterna skulle öppna eld mot de protesterande. Nu i juli rapporteras han ha sagt till en ansedd brittisk tidning att Storbritannien skulle vara i sin fulla rätt att invadera sin forna koloni för att bli kvitt den nu 83-årige Mugabe, som lett landet ända sedan självständigheten 1980.

TT

Mer läsning

Annons