Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mugabe till omvärlden: Gå och häng er

Annons

Robert Mugabe dömer ut Zimbabwes jagade opposition som våldsverkare. "De kan gå och hänga sig", hälsar diktatorn omvärlden efter att ha diskuterat krisen med Tanzanias besökande president Jakaya Kikwete.

Sedan Afrikanska Unionens ordförande John Kufuor sagt att krisen i Zimbabwe skämmer ut hela världsdelen diskuterade Kikwete på torsdagen en lösning med Mugabe.

Samtidigt ligger Morgan Tsvangirai, som ledare för oppositionsrörelsen MDC Mugabes inrikespolitiske huvudfiende, kvar på sjukhus med en misstänkt skallfraktur efter en vända i polishäkte häromdagen.

Men efter samtalen i Harare verkar Mugabe mindre kompromissvillig än någonsin.

Tsvangirai och ett 100-tal andra oppositionella har misshandlats av polisen efter gripanden i Harare i söndags. Ännu på torsdagen fanns inget besked från privatsjukhuset i huvudstaden om hur allvarliga Tsvangirais skador är.

Tanzania har tillsammans med Namibia och Lesotho ansvaret inom den regionala samarbetsorganisationen SADC att hantera Zimbabwekrisen. Men kritiken från omvärlden är att grannländerna är obegripligt tysta. Södra Afrikas stormakt Sydafrika sade till AFP på torsdagen det inte finns några planer på att skicka representanter till Harare.

TT

Mer läsning

Annons