Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mugabe kandidat ännu en gång?

Annons

Trots terrorstyre, brott mot mänskliga rättigheter och ekonomisk vanskötsel av närmast ofattbara mått är det inte omöjligt att Zimbabwes 83-årige president Robert Mugabe kan fortsätta sin grymma gärning i några år till.

Kollegerna i södra Afrika tycks i alla fall inte rå på honom.

Förhoppningen i västvärlden, inom flera organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och inte minst hos demokratiaktivister i Zimbabwe har annars varit att detta i sitt slag unika SADC-möte för en gångs skull skulle leda till ett ordentligt avståndstagande från Mugabes politik av Afrikas ledare.

Sådana krav väcktes av bland andra den ansedda organisationen Human Rights Watch (HWR) och Amnesty International på torsdagen.

Men det är knappast troligt att de får gehör. Möjligen resulterar mötet i en lam maning till parterna, det vill säga oppositionspartiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) och Zimbabwes regering, att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Därmed inte sagt att det inte kommer att gå kalla kårar även längs de afrikanska statsmännens ryggrader om uppgifterna som nyhetsbyrån AFP hade på torsdagen stämmer: att centralkommittén i Mugabes parti Zanu-PF tänker gå hans önskan till mötes och nominera honom inför nästa års presidentval.

Men trots frustration väger lojaliteten mellan de afrikanska ledarna tyngre, och ingen vill låta de gamla kolonialmakterna i västvärlden diktera vad man ska säga och inte säga.

Men om det trots allt blir ett avståndstagande så beror det på krass ekonomi. Zimbabwe ger kontinenten dåligt rykte _ och dåligt rykte är kostsamt och det sista stormakten Sydafrika vill ha när landet står värd för fotbolls-VM 2010.

Efter den blodiga misshandeln i Zimbabwe av demokratiaktivister, bland andra MDC-ledaren Morgan Tsvangirai, den 11 mars i år var oron stor i onsdags när kravallpolis stormade MDC:s högkvarter och grep Tsvangirai och ytterligare ett 60-tal personer. Flera av dessa frigavs senare under dagen, bland dem Tsvangirai. Men runt 35 personer hålls fortfarande av polisen, som påstår att man funnit stora vapengömmor av dynamit och handgranater hemma hos en hög MDC-företrädare; uppgiften tillbakavisas skarpt av MDC.

TT

Mer läsning

Annons