Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mugabe får klartecken till 90

Annons

Zimbabwes 83-årige president, den despotiske Robert Mugabe, är fast besluten att styra sitt land i ytterligare en sexårsperiod.

På fredagen fick en triumfatorisk Mugabe stöd av sitt partis högsta ledning att kandidera till nästa års presidentval.

Mugabe har tidigare sagt till de 250 ledamöterna i partiet Zanu-PF:s centralkommitté att det inte är frågan om att någon annan ska kandidera nästa år.

Och på kvällen meddelade en partitalesman att Mugabe fått partiets välsignelse.

Att döma av de delar av hans tal som hade läckt ut från mötet var det ingen tvekan om att han själv räknade med totalt stöd, trots föga statsmannamässiga ord:

En hel värld chockades av bilderna på den blåslagne ledaren för oppositionspartiet MDC som kablades ut sedan Tsvangirai och närmare hundra andra demokratiaktivister gripits av den Mugabetrogna polisen.

Reaktionerna på misshandeln och fördömandena från västvärlden av regimen blev också direkt orsak till att den regionala organisationen Southern African Development Community (SADC) kallade till toppmöte om krisen i Zimbabwe.

Mötet, som hölls häromdagen i Dar es Salaam i Tanzania, resulterade i ett dokument där framför allt USA och EU uppmanas upphöra med sina sanktioner mot Mugabe och hans närmaste. Dessutom gav de 14 afrikanska statsöverhuvudena Sydafrikas president Thabo Mbeki i uppdrag att initiera samtal mellan den zimbabwiska regeringen och MDC.

I den statskontrollerade pressen i Zimbabwe utmålades mötet som en totalseger för Mugabe, men mer oberoende analytiker är inte lika säkra. Sveriges ambassadör i Zimbabwe, Sten Rylander, har lång erfarenhet av SADC-regionen och han tycker sig se kritik mellan raderna i slutdokumentet.

TT

Mer läsning

Annons