Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp vill satsa stort på klimatet

Annons

Miljöpartiet vill satsa 17 miljarder kronor fram till och med 2010 för att underlätta för människor att leva klimatvänligt.

Språkröret Peter Eriksson presenterade på torsdagen partiets nya klimatsatsning. Bland annat föreslås att staten ska ge räntefria lån för att rusta upp bostäder som byggdes framför allt under 60-talet i det så kallade miljonprogrammet. Det beräknas kosta staten 2,5 miljarder kronor. Upprustningen är tänkt att resultera i lägre energiförbrukning.

Dessutom vill miljöpartiet ge 240 miljoner kronor i bidrag till att sätta upp solfångare och solceller på tak och fasader.

Mest pengar i klimatsatsningen går åt till att skapa en miljon nya sittplatser i kollektivtrafiken och för att Banverket ska klara av den utbyggnad av järnvägen som socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet enades om före valförlusten i höstas. Det beräknas kosta 4,7 miljarder, respektive 5,4 miljarder kronor fram till och med 2010.

"Ett av de bästa sätten att minska klimatutsläppen är att åka kollektivt" säger Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Miljöpartiet vill också fortsätta att stimulera miljövänliga investeringar i kommunerna genom att tillföra det så kallade Klimp-programmet 800 miljoner kronor 2009 och lika mycket 2010.

Ett annat förslag är att ge stöd till dem som vill konvertera en vanlig bil så att den kan drivas på miljöbränslen. Stödet ska vara en skattereduktion på 30 procent av kostnaden, dock högst 30|000 kronor. Dessutom föreslår miljöpartiet en miljöbonus för dem som köper en ny miljöbil. Bonus ska vara 20|000 kronor för gas, el- och hybridbilar och 5|000 kronor för etanolbilar. Dessutom ska momsen på miljöbränslen sänkas och en lag införas som säger att det måste finnas en biogasmack i varje kommun 2012.

Därutöver ska fler lockas att cykla till jobbet. Om arbetsgivaren tillhandahåller cyklar så ska man inte behöva betala sociala avgifter på den löneförmånen och de anställda ska inte förmånsbeskattas.

TT

Mer läsning

Annons