Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp vill satsa mer på klimatet

Annons

Klimatfrågan blir det stora temat på miljöpartiets kongress nästa vecka.

Men det är knappast där som konflikter väntas.

Språkröret Peter Eriksson väntar sig i stället mer debatt om partistyrelsens förslag om demokrati och hur Sverige ska styras. Kan låta föga konfliktfyllt, men i botten ligger Ansvarskommitténs tankar om större regioner, som är en het fråga på flera håll.

Partistyrelsen är för att det bildas större regioner i Sverige, men vill att det ska finnas ett stort lokalt inflytande när de geografiska gränserna dras upp. Partistyrelsen vill också ha direktvalda regionfullmäktige för att förbättra inflytandet för medborgarna.

Men det är alltså inte alla medlemmar som ser fördelar med att skapa större regioner.

Även om klimatfrågan engagerar många och diskussionerna väntas bli långa, så är miljöpartisterna eniga i sak: Sverige och andra länder behöver mer ambitiösa och kraftfulla åtgärder.

Peter Eriksson tror att det kan komma in fler förslag än de som partistyrelsen lagt fram, men ser inga direkta konfliktfrågor framför sig.

Partistyrelsen pekar ut kolet som den stora faran framöver. Bland annat därför att kolet till skillnad från gas och olja kommer att räcka länge än.

Peter Eriksson är också kritisk mot statliga Vattenfall som med sin verksamhet runt om i världen släpper ut mer koldioxid än vad Sverige gör. Han ifrågasätter också det kloka i Vattenfalls försök med så kallad ren kol, som innebär att koldioxiden lagras under jord.

Frågan om koldioxidförvaring kan möjligen möta motstånd på kongressen, eftersom det finns olika meningar i miljörörelsen om hur effektivt det är.

Kongressen ska också välja en ny partisekreterare efter Håkan Wåhlstedt. Valberedningen har föreslagit Agneta Börjesson från Kungsbacka som efterträdare, men det är inte raka vägen till partikansliet för henne. Flera andra personer har också nominerats.

TT

Mer läsning

Annons