Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp vill ha 25|000 nya elproducenter

Annons

Med slopade nättariffer, garanterat fast pris och en rad andra stimulanser vill miljöpartiet få in 25|000 nya, småskaliga och miljövänliga elproducenter på elnätet.

I dag är miljöpartiets dag i Almedalsveckan i Visby. Partiet passar på att avlossa sina förslag om hur fler små, miljövänliga producenter ska kunna nå elnätet. I dag hindras dessa av en rad faktorer, men skulle med partiets förslag kunna bli många tusen.

För att stimulera exempelvis lantbrukare med biogasanläggningar eller vindkraftverk, eller fastighetsägare och bostadsrättsföreningar med solcellsanläggningar att kunna nå elmarknaden föreslår miljöpartiet bland annat att nättarifferna för dessa slopas, och att de i stället betalas av konsumenterna.

Dessutom ska staten garantera en fast betalning, som enligt Eriksson initialt kan tänkas ligga på 50 öre per kilowattimme, under de första 15 åren.

TT: Är det också tänkt i förhållande till bankfinansiering för anläggningen?

Miljöpartiet föreslår också att producenterna ska få köpa en nettomätare för el för högst 500 kronor, att de befrias från kostnader för mätning, för förstärkningar av elnätet samt en skattebefrielse för all el som producenten själv konsumerar.

Peter Eriksson pekar bland annat på jordbruksanläggningar, och talar om dubbla miljöeffekter av förslagen.

Han bedömer att förslagen inte skulle vara dyrare att genomdriva än dagens system med elcertifikat.

Eriksson tror också att nätbolagen skulle uppskatta och ha stora fördelar av många nya, små och lokala producenter.

På kvällen är det Peter Erikssons tur på talarscenen i Almedalen. Huvudämnet blir klimatfrågan, men han kommer också att slå mot avdraget för hushållsnära tjänster:

TT

Mer läsning

Annons