Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp vill förnya gröna skatteväxlingen

Annons

Miljöpartiet vill tänka nytt om skatteväxlingen.

Nu när regeringen ändå sänker inkomstskatterna så kraftigt kan pengar från miljöskatter gå till klimatsatsningar.

Grön skatteväxling har varit en miljöpartistisk hjärtefråga under samarbetet med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Mellan 2001 och 2006 höjdes miljöskatter med runt 17 miljarder kronor samtidigt som skatt på arbete sänktes med lika mycket.

Språkröret Peter Eriksson erkänner att pedagogiken kring växlingen av skatter inte varit lysande. Det blev mest prat om skattehöjningarna.

Nu har partiet tillsatt en arbetsgrupp som ska tänka nytt om skatteväxlingen. Ytterligare skattesänkningar på arbete är kanske inte högsta prioritet efter den nuvarande regeringens sänkningar. I stället bör resurser slussas tillbaka direkt till olika klimatåtgärder.

Klimatfrågorna stod i centrum när det andra språkröret, Maria Wetterstrand, inledningstalade på partiets kongress i Norrköping. Hon gav många kängor åt statsminister Fredrik Reinfeldts nyvaknade miljöintresse och regeringens insatser på miljöområdet, eller parodi på politik, som hon kallade den.

Hon raljerade över att det alltid tycks vara någon annan som ska börja jobba med klimatfrågorna: Inte i kommunen _ då måste alla kommuner vara med. Inte i riksdagen _ det måste ske på EU-nivå. Inte i EU _ vi måste jobba globalt.

De runt 200 ombuden ska anta ett klimatpolitiskt program senare på kongressen. Det innehåller bland annat krav på att minska utsläppen globalt med minst 60 procent till 2050. Sveriges mål ska vara 80 procent.

Hon tycker att det är självklart att Sverige ska jobba aktivt med klimatfrågan på EU-nivå, nu när vi är medlemmar.

Mp vill även avveckla EU:s subventioner till kol och olja och ha en miniminivå för koldioxidskatt i EU.

Vattenfall fick sig också en känga för att hålla fast vid kol och vara motsträvigt när det gäller förnyelsebar energi. Bedrövligt, var språkrörens omdöme.

Maria Wetterstrand nämnde inte de framtida samarbetsplanerna med socialdemokraterna under sitt tal. Men frågan kom osökt upp när en av centralfigurerna i det förra samarbetet oväntat hälsade ombuden välkomna till Norrköping.

Socialdemokraternas förre partisekreterare Lars Stjernkvist, numera kommunalråd i Norrköping, försäkrade dock att han inte bytt parti. Även om han ser ut som en miljöpartist.

TT

Mer läsning

Annons