Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp vill åt kraftbolagens vinster

Annons

Miljöpartiet vill ta in mer av kraftbolagens vinster i skatt.

Pengarna kan sedan användas till klimatinvesteringar.

I beslutet som partiets kongress klubbade igenom står det att kraftbolagens övervinster ska dras in till statskassan. Det blir nu upp till partistyrelsen att definiera vad en övervinst är och hur skatten ska utformas.

Maria Wetterstrand och språkrörskollegan Peter Eriksson kan tänka sig att det exempelvis sker genom högre kärnkraftsskatt och fastighetsskatt på vattenkraft.

Kongressen ställde sig också bakom ett förslag om att hela elnätet i Sverige ska ägas av samhället.

Men att köpa in privata nät kan bli kostsamt och det kan ta lång tid, för det får inte ske genom konfiskering, betonar språkrören.

Mycket på den fyra dagar långa kongressen har handlat om energi och klimat. Till exempel har ombuden antagit en klimatproposition som mp kan luta sig mot när olika internationella förhandlingar om klimatavtal sätter i gång.

Mp vill att växthusgaserna ska minska med 60 procent globalt fram till 2050 och med 80 procent i Sverige. Dessutom skärpte kongressen partistyrelsens förslag och lade till ett mål om att minska växthusgaserna i Sverige med 40 procent till 2020. EU:s mål för samma period är en minskning med 30 procent, förutsatt att andra länder också går med på målet.

Språkrören tycker inte att målen är orealistiska och anser inte att det är fel att ha ett tufft mål i början av perioden.

Kongressen beslutade också att mp ska stå fritt från blockpolitiken. Och det var mycket nära att ett förslag gick igenom om att mp inte ska ta ställning om samarbete med andra partier förrän efter nästa val.

Men språkrören tolkar inte beslutet som att ombuden ogillar de pågående samtalen med socialdemokraterna och Mona Sahlin.

Den innebär att partiet siktar in sig på en koalitionsregering med i första hand s efter nästa val, och att den första tiden i opposition främst ska användas för att stärka den egna politiken.

TT

Mer läsning

Annons