Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp till attack om skatteeffekter

Annons

Den tiondel som tjänar mest får nästan hälften av vårbudgetens skattelättnader, visar en analys gjord av riksdagens utredningstjänst.

Bedrägeri, tycker miljöpartiet. Missvisande siffror svarar regeringen.

Analysen har gjorts på beställning av miljöpartiet (mp) och språkröret Peter Eriksson anser att den visar på "ett bedrägeri i stor skala".

Valda siffror ur analysen, som redovisas av miljöpartiet under onsdagen, förekom redan på tisdagen i flera norrländska tidningar och i SVT:s Aktuellt.

Den visar bland annat att den tiondel som har de lägsta inkomsterna _ under 79|500 kronor _ tillsammans får 2,5 procent av den totala skattesänkningen som görs i vårbudgeten. Det kan jämföras med den tiondel som tjänar över 434|700 kronor, som får 47 procent.

Finansminister Anders Borg slår ifrån sig.

Mp bortser nämligen från att höjningen av reavinstskatten drabbar samma personer som tjänar på slopad fastighetsskatt, enligt Borg.

Just denna skatteväxling är själva poängen, förklarar han vidare:

Han är även kritisk mot att tidigare åtgärder genomförda av regeringen inte räknats in i analysen.

Slopandet av förmögenhetsskatten, som per definition har fördelningspolitiska effekter, jämför han med arvs- och gåvoskatten, som avskaffades under den förra regeringen med stöd av just mp.

Han beskriver de avskaffade skatterna som godtyckliga och hämmande för både näringslivet och sysselsättningen.

TT

Mer läsning

Annons