Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp-nja till att sälja statliga bolag

Annons

Generellt säger miljöpartiet varken ja eller nej till försäljning av statliga bolag. Det får avgöras från fall till fall.

Men regeringens nu föreslagna försäljningar ska motarbetas, beslutade kongressen.

Partistyrelsen hade skrivit en proposition om att minska det statliga ägandet på sikt, men kongressombuden ville annorlunda och fick partistyrelsen att byta fot.

Det blev också kongressens beslut med tillägget att de nu föreslagna utförsäljningarna av sex bolag, bland annat Telia Sonera och SBAB, ska motarbetas.

Partistyrelse och riksdagsgrupp får med sig ett antal kriterier för när det är bra att staten äger bolag och när det är vettigare att sälja. Till exempel anser mp att staten kan äga bolag av infrastrukturpolitiska skäl. Dessutom är det anställda och medborgare som i första hand ska få köpa när staten säljer bolag.

Frågan om samarbete med socialdemokraterna är en het fråga för miljöpartiet. En nyligen antagen strategi slår fast att mp under mandatperioden ska ha siktet inställt på en eventuell koalitionsregering med s efter nästa val. Men kongressombuden var inte lika säkra på att det är rätt strategi.

Ett förslag om att mp inte ska ta ställning om samarbete med andra partier förrän efter valet höll nästan på att gå igenom.

Däremot fanns det stor majoritet bakom beslutet att partiet ska stå fritt från blockpolitiken.

Det håller även partistyrelsen med om, men den skriver ändå i en kommentar att det är omöjligt att samarbeta med den nuvarande regeringen och att det finns störst möjlighet att få genomslag för grön politik tillsammans med s.

Ett annat debattämne var hur Sverige ska styras. Partistyrelsen ville gå på Ansvarskommitténs linje om större regioner i landet, samtidigt som medborgarnas inflytande ska stärkas.

Språkröret Peter Eriksson pläderade för att större regioner har bättre förutsättningar att klara av framtidens sjukvård och kollektivtrafik. Något som ombuden från Halland absolut inte höll med om:

Andra ombud tyckte att frågan var för tidigt väckt.

Kongressens beslut blev till slut att inte förorda större regioner generellt, utan att regionindelningen ska bygga på lokalt inflytande och folkomröstning när storlek och utformning ska avgöras.

TT

Mer läsning

Annons