Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mountainbike i framtiden

Annons

Har MTB-cyklingen någon framtid? I samband med Borlänge Tour, en stor och välarrangerad fyradagars mountainbike tävling, noterade jag förhållanden som jag tror kan påverka sporten negativt. Banorna var långa och krävande, även för de yngre klasserna, etappsegrarna uppmärksammades minimalt endast totalledaren premierades.

Varför räknades resultat endast för alla fyra dagarna tillsammans?

Detta utesluter dem som ej har möjlighet att avsätta alla dagar för sporten. Det fanns olika huvudsponsorer som namngav dagens tävling.

Sista dagens omvända jaktstart är hopplös att förstå för publiken "när kommer vinnaren"? Varför inte följa skidornas motsvarighet, först i mål vinner? Jag har följt sporten ett flertal år och ser en tydlig tendens i ett fallande intresse genom åldersklasserna.

Exempelvis är alla nybörjarklasser fyllda av förhoppningsfulla pojkar och flickor, sedan blir klasserna mindre och mindre, framför allt bland flickorna.

Damelitklasserna har på de flesta tävlingarna, även stora, endast en handfull antal deltagare. Gör banorna varierande i längd och svårighet beroende på ålder.

Mountainbiken risker att tappa sina deltagare till landsvägscyklingen vilket är synd på en trevlig sport i vår vackra natur.

MTB-MOTIONÄR

Mer läsning

Annons