Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötte Jimmy Carter på baptistkongress

Annons

Agneta och Gunnar som är medlemmar i Högbergskyrkan "överlevde" två händelser som satte Birmingham högt på nyhetsagendan när de var där. Polisraiden mot en misstänkt självmordsbombare och en minitornado som ställde till stor förödelse i stadens utkanter.

Huvudintresset för de tusentals Baptisterna från drygt 100-talet länder fokuserades mot samlingar och möten som hölls i the International convention center och the National indoor arena.

President Carter samlade, sin vana trogen hemifrån, på söndag morgon en söndagsskoleklass, där han talade till kongressdeltagarna. Den här gången var dock klassen större än vanligt.

Andra dagar hölls olika bibelstudier, musik och dramaframträdanden samt seminarier om heta ämnen, till exempel trafficking och sexhandel och om Hiv/aidspandemin i Afrika. I det senare seminariet medverkade Agneta med inlägg baserade på hennes mångåriga erfarenhet av aidsbekämpning i Kongo.

Under tiden mellan de olika evenemangen gavs många tillfällen att knyta nya kontakter med deltagarna från speciellt Asien, Afrika och Latinamerika där antalet baptister ökar snabbt.

Vid den senaste räkningen var antalet baptister knutna till Baptist world alliance, som anordnade kongressen, nära 35 miljoner. Totala antalet baptister i världen beräknas till cirka 80 miljoner och torde därmed utgöra den kanske största protestantiska kyrkofamiljen i världen.

- Det vi uppskattade mest med kongressen, säger Agneta och Gunnar Bennstam, var att få lyssna till de många exemplen på hjältar som i konkret handling omsätter bibelns budskap om att visa kärlek mot vår nästa.

- Vi kommer aldrig att glömma Leena Lavanya som startat en hjälparbete i slummen i Indien för sexuellt utnyttjade och aidssjuka människor, som absolut ingen annan velat ha att göra med.

- Vi kommer inte heller att glömma Fletcher Kaiya, baptistledare från Malawi, som öppnat sitt hem för 15 barn som blivit föräldralösa till följd av aids.

Budskapet från Jimmy Carter var också tydligt och bra. Han pläderade för att kyrkan bör ta till vara både kvinnors och mäns vilja och förmåga att vara ledare, präster och pastorer. Han vände sig samtidigt emot de fundamentalistiska och rigida strömningar som finns inom en del kyrkor, inte minst i hans eget land.

Mer läsning

Annons