Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motstridigt vid Nordkoreasamtal

Annons

Som så ofta förr kommer motstridiga signaler från Nordkorea. Samtidigt som landet kräver att de ekonomiska sanktionerna hävs innan det ändrar sin atompolitik, säger man att förberedelser pågår för att stänga reaktorn i Yongbyon.

När han anlände från Pyongyang för lördagens förhandlingar i Peking sade Nordkoreas sändebud Kim Kye-Gwan till journalister att landet "inte kommer att upphöra med nukleär verksamhet" förrän man fått tillgång till alla de 25 miljoner USA-dollar som frysts i Banco Delta Asia (BDA) i Macao.

Efter sexpartssamtalen i Kina sade dock kollegan Kim Song-Gi att regimen har "inlett förberedelser för att stänga den nukleära anläggningen i Yongbyon".

BDA-pengarna låstes som en straffaktion 2005 eftersom USA var övertygat om att Nordkoreas ledare fått ihop dem på oärliga sätt. Om förhandlingarna nu går åt rätt håll väntas myndigheterna i Macao snart häva frysningen.

Lördagens samtal beskrivs som ett arbetsmöte. På måndagen fortsätter de mer formella överläggningarna, och inför det säger USA:s ansvarige i frågan om Nordkoreas kärnvapenkapacitet, Christopher Hill, att motparten "uppfyller sina åtaganden" och att "vi håller schemat för den första fasen".

Den 13 februari enades parterna om att Nordkorea inom två månader ska stänga Yongbyon och en annan atomanläggning. När FN:s övervakare bekräftat att detta skett ska omvärlden inleda ett omfattande hjälpprogram till den slutna nationen.

Det verkar dock tveksamt om alla de låsta pengar Nordkorea vill ha kommer att släppas. Inofficiella uppgifter från Washington talar om 8_12 miljoner dollar som kan komma att klassas som "rena".

Vid förhandlingarna i Peking deltar också den ryske Pekingambassadören Grigorij Berdennikov samt företrädare för Sydkorea och Japan.

TT

Mer läsning

Annons