Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motstånd mot polsk kommunistjakt

Annons

Polens tidigare premiärminister Tadeusz Mazowiecki vägrar skriftligen försäkra att han inte samarbetade med säkerhetstjänsten under kommunisttiden. Den 80-årige Mazowiecki, som 1989 blev den förste icke-kommunistiske ledaren i Östeuropa, sällar sig därmed till dem som kritiserar den konservativa regeringens allt intensivare jakt på gamla kollaboratörer.

På onsdagen meddelade ledamoten i Europaparlamentet Bronislaw Geremek att inte han heller tänker skriva under en sådan försäkran. Geremek var en av grundarna av fackföreningsrörelsen Solidaritet.

Den kontroversiella lagen omfattade ursprungligen bara vissa befattningshavare. Men förra månaden reviderades den och nu förväntas närmare 750|000 polacker klargöra sina mellanhavanden med den gamla kommunistregimen. De som vägrar riskerar att sparkas och beläggas med yrkesförbud.

Flera akademiker och journalister, som också omfattas av lagen, jämför den nuvarande regeringens metoder med kommunistdiktaturens. Den liberala oppositionen har i sin tur överklagat lagen till författningsdomstolen.

TT

Mer läsning

Annons