Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motionerar på nytt och kostnadsfria cancerundersökningar i Orsa

Annons

För ett år sedan fick Hasse Thelin avslag på en motion med förslag att äldre män i Orsa gratis skulle få genomgå PSA-prov för att spåra eventuell prostatacancer. Nu kommer Hasse Thelin igen med ytterligare en motion i samma ämne.

Hasse Thelins motion föreslår i korthet att alla män i Orsa kommun över 65 år, för närvarande 671 stycken, erbjuds att få genomgå ett första PSA-prov utan kostnad, och därefter årligen till en låg eller subventionerad kostnad.

Hasse Thelin föreslår också att broschyrer som på ett enkelt sätt förklarar vad prostatacancer är, och hur den kan behandlas, trycks upp och distribueras till hushållen i Orsa. Slutligen anser Thelin att en arbetsgrupp ska tillsättas, som i samarbete med landstinget tillgodoser önskemålen i motionen.

Det är två saker som gör att Hasse Thelin förnyar sin motion om PSA-prov. Det första är att nya erfarenheter kring prostatacancer och det andra Hasse Thelins egna erfarenheter av sjukdomen.

- Jag är medveten, liksom tidigare, att innehållet i motionen till stor del är en landstingsfråga. Ändå anser jag att det inte finns någonting som motsäger att kommunen och landstinget samarbetar om ett gemensamt intresse, säger Hasse Thelin.

- På sikt innebär det en avsevärd besparing, både för kommun och landsting.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons