Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motförslag från Putin om robotar

Annons

Rysslands president Vladimir Putin står fast vid sin motvilja mot USA:s planer på ett försvarssystem med robotar i Europa. I frågan om Iran och dess kärnkraft är Putin däremot på samma våglängd som George Bush.

Så lät summeringen på måndagen efter Putins visit hos USA:s president. Det så kallade hummer-mötet ägde rum på Bush-familjens sommarviste vid Atlantkusten.

Washington har hoppats att mötet ska leda till att relationen mellan de båda länderna blir mindre hätsk. Bush har på senare tid skarpt kritiserat tillståndet för demokratin i Ryssland, som flödar av energipengar och har blivit starkare i sitt umgänge med Europa och USA.

Putin har i sin tur ofta fördömt vad han kallar USA:s ansträngningar att dominera världen, i synnerhet de amerikanska planerna på att placera ut robotar i Tjeckien och Polen. Hos Bush i Kennebunkport föreslog Putin att diskussionerna vidgas så att även europeiska stater inom ramen för militäralliansen Nato kan säga sin mening.

Robotförsvaret är enligt den amerikanska regeringen till för att försvara sig mot "skurkstater" som Iran.

Några formella uppgörelser under mötet i semesterhuset har inte väntats, men Vita huset har sagt att områden där de två regeringarna kan samarbeta handlar om att få bukt med Irans och Nordkoreas kärnkraftsambitioner. Nordkorea har genomfört vad som tros ha varit en kärnprovsprängning och Bush är övertygad om att Iran också har för avsikt att skaffa sig kärnvapen.

Bush sade att han fått ryskt stöd för att "sända ett kraftfullt budskap" till Iran.

USA har överlagt med Ryssland och andra medlemmar i FN:s säkerhetsråd om ett amerikanskt förslag som går ut på att alla länder ska tvingas inspektera laster till och från Iran för att se om där kan finnas olaglig kärnteknik eller vapen, rapporterade New York Times på söndagen.

TT

Mer läsning

Annons