Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möten och avsked i kulturhuset

Annons

Bakom dörrarna på Orsa kulturhus håller ett antal mötesplatser på att växa fram. Mötesplatser som når bortom tidslig begräsning. Fotoutställningen Möten och avsked skildrar Orsaborna i lokala miljöer från 1950-talet fram till i dag. Platserna där mötena sker är välbekanta. Man får bland annat följa med till affären, frisören, kyrkan, skolan och korvkiosken. Miljöerna som skådas på bilderna har delvis även rekonstruerats i utställningslokalen, och ges extra liv genom "äkta" inventarier från trakten. Till interiören "affären" har man till exempel lånat inredning från den nedlagda lanthandeln i Skattungbyn. Och i "klassrummet" står skolbänkar i trä på prydlig rad. Griffeltavlan på väggen bär texten "sommarlov" och barnen på fotografierna runt omkring ser lika glada ut i svartvitt som i färg.

- Utställningens röda tråd är att man ska kunna vandra genom hela livet här inne, berättar Maj Ström, konstnärlig ledare för projektet.

- Sedan har vi även försökt skapa "berättelser" med hjälp av bilderna. Historien hänger ihop lättare på en liten ort och man ges utrymme att fantisera lite själv. Kanske har kvinnan på bilden därborta träffat sin blivande make just den där kvällen. Och deras barnbarn kanske är pojken på bilden brevid, skrattar hon och pekar på några fotografier.

Orsa kulturhus innefattar ett stort bildarkiv och det är från detta som fotografierna till utställningen har hämtats. Urvalet av lämpliga motiv startade redan i februari, och totalt har man gått igenom närmare 100 000 bilder.

- Man hade ju en slags vision när det här projektet startade, men resultatet blev faktiskt bättre än jag först trodde, säger arkivföreståndaren, Mikael Stålberg.

Fotoutställningen i Orsa kulturhus kommer att pågå fram till mitten av september.

JEANETTE LUNDBECK

Mer läsning

Annons