Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot mäns våld

Annons

Det som de flesta tycker är sjukt och sadistiskt har blivit möjligt och troligt i många kvinnors liv. Var och en av oss män är om kvällen uppenbarligen en tänkbar våldtäktsman. Vill vi inte ens tänka den tanken fullt ut, eller har vi redan normaliserat den också?

Tänk då ett steg längre: Du gör som många kvinnor tar reda på fakta och får veta att det faktiskt inte är på staden eller i skogen som du löper störst risk att bli slagen eller misshandlad. Det är den man du älskar, eller har älskat, som utgör den risken och det hotet mot dig och dina barn. Föreställ dig att du är en av alla dessa människor som blivit slagen av den som står dig närmast och du träffar många andra kvinnor som råkat ut för samma sak.

Är det då konstigt om du drar slutsatsen att det pågår ett dolt "krig" mot kvinnor och indirekt mot de barn som också lider av våldet?

Det är upp till oss män att förtjäna tjejers och kvinnors förtroende och kärlek, en kärlek som egendomligt nog fortfarande finns kvar hos så många, som inte talar om "hat" och "krig".

Vad kan en man göra åt detta? Engagera dig i privatlivet, med vänner, på jobbet och i föreningen! Respektlösheten och föraktet som i värsta fall kan sluta med att en man slår en kvinna börjar på tusen ställen i dag.

Våra döttrar, systrar och mödrar blir kallade horor, möter diskriminering i arbetslivet och lever i en kultur där den som inte kan tänka sig att spruta silikon i sina bröst snart framstår som ett freak, kanske rentav som "radikalfeminist". Vi har andra ideal och vi ska inte hålla inne med dem.

Till att börja med vore det bra om vi slutade gnälla över de kvinnor som faktiskt försöker göra något åt eländet, även om några av dem använder ett språk som avskräcker oss.

Tv-programmen om Roks speglar inte det goda arbete som görs av kvinnojourer i hela Sverige, och det vore katastrofalt om stödet till dem skulle minska.

Jourerna ska få precis de resurser de behöver för att göra det livsviktiga jobb de utför. Naturligtvis bör de redogöra för hur de använder skattemedlen, vilket vi utgår från att de gör.

Lika viktigt är att de män som har sådana problem med sig själva att de misshandlar kvinnor får hjälp att komma till rätta med sina problem.

Vi borde lära av till exempel Norge där framgångsrika modeller för terapi har fungerat länge. Där är utgångspunkten uppenbarligen att misshandeln är ett manligt problem, och det är mannens ansvar att våldet ska upphöra. Men det sker inte av sig självt och mannen kan ha stor hjälp av att möta andra i samma situation och av människor med utbildning och erfarenhet.

Det talas ofta om samarbete över kommungränserna i Dalarna. Vi borde tillsammans kunna bygga upp ett professionellt centrum för behandling av män som våldför sig på kvinnor i Dalarna.

Det skulle inte bara skapa ett människovärdigare liv för många i vår närhet. Vi skulle bli en positiv förebild för andra i Sverige. Vilken kommunpolitiker tar den första kontakten?

TOMAS AXELSON,

GUNNAR BLOMMÉ,

ÅKE BÄCK,

BJÖRN FLASCHEN,

SVEN HANSELL,

TORBJÖRN HEDSTRÖM,

DANIEL IGELBERG,

ULF JOHANSSON,

DAVID LIFMARK,

INGEMAR THORÉN

De tio undertecknarna av dagens debattartikel ingår i det manliga nätverket i Falun och Borlänge.

Mer läsning

Annons