Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot en gemensam framtid

Annons

Gårdagens tidning rapporterade om förslaget att kraftigt skära ner på antalet kommuner i Sverige i framtiden.

Två av tre kommuner borde försvinna och slås samman med någon närliggande kommun säger Sören Häggroth som fram till och med 2007 har på sig att utreda ansvarfördelningen mellan stat och kommun åt Ansvarskommittén.

För Dalarnas del skulle det betyda att 15 mindre kommuner reduceras till fem storkommuner och vid en titt på kartan ligger det nära till hands att föreslå en Södra Dalarnas kommun med Säter, Hedemora och Avesta tillsammans.

Kommunalråden i Hedemora och Säter, Gun Drugge (c) och Sven-Gunnar Håkansson (c) har redan sagt sig vara överens om att en sammanslagning kan bli ett måste i framtiden när kommunerna får ta över allt mer ansvar från staten. Men att Avesta, som ligger inklämt mellan Västmanland och Gästrikland längst i söder, skulle få vara med i gänget är inte något Sven-Gunnar Håkansson tänkt sig.

- De är stora i sig och väldigt duktiga på att dra igång handeln där nere i söder. De har ju redan samarbete med Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg och får väl orientera sig ditåt. Då skulle det vara mer aktuellt med Borlänge i så fall, säger han och fortsätter:

- Men jag föredrar en sammanslagning mellan Hedemora och Säter eftersom vi delar bygd. Vi skulle bli lagom stora med ungefär 26000 invånare.

Både Håkansson och Drugge betonar trots sin positiva inställning till en sammanslagning fördelarna med småkommuner.

De blir betydligt mer demokratiska, menar de, samtidigt som de ser ekonomiska vinster med att gå samman.

- Man skulle ju kunna minska på den kommmunala överbyggnaden med ett kommunalråd, en kommunchef och en ekonomichef, säger Drugge.

Själv är hon inte lika snabb som Håkansson att i nuläget gå ut och föreslå vilken eller vilka kommuner man skulle vilja gå samman med.

- Jag kan inte spekulera i det nu utan skulle vilja se hela utredningen först och främst. Låt dem gå till botten med det här så får vi se hur det blir sedan, säger hon.

Tidningen försökte under gårdagen nå kommunalrådet i Avesta, Ulf Berg (m), för en kommentar men lyckades inte.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons