Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskva och Tallinn i skarp konflikt

Annons

Estlands utrikesminister Urmas Paet går till hårt angrepp mot Moskva för Rysslands agerande i bråket om ett krigsminne i Tallinn. Paet vill att alla EU-länder ska skjuta upp pågående förhandlingar med Ryssland och inte inleda nya. Han anklagar ryska myndigheter för IT-angrepp.

Han anklagade Ryssland för att ha samordnat upploppen i Tallinn och sade att Moskvas angrepp är fysiskt, virtuellt (via internet) och av psykologisk art.

Enligt UD i Tallinn har EU lovat bistå Estland.

I Moskva fortsatte ryska aktivister att belägra den estländska ambassaden. En ung man rev ner den estniska flaggan och folkmassan blockerade polisens arbete, rapporterade nyhetsbyrån Interfax.

Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov manade till bojkott mot det "fascistiska" Estland, en hänvisning till flytten av den så kallade bronssoldaten, ett sovjetiskt krigsmonument i Tallinn.

I Tallinn sade justitieminister Rein Lang att statliga IP-adresser i Moskva ligger bakom en rad IT-angrepp mot estländska myndigheters hemsidor på internet.

Hans kollega i regeringen, utrikesminister Urmas Paet, vägrade att träffa den delegation från ryska duman som är på besök i Estland.

Delegationen krävde inför resan regeringen Andrus Ansips avgång samt begärde att bronssoldaten återförs till sin ursprungliga plats.

I Tallinn meddelade UD att EU nu lovat hjälpa Estland att bryta ambassadblockaden i Moskva och återskapa normala arbetsförhållanden för diplomaterna där. Enligt UD har utrikesminister Paet i samtal med sin tyske kollega fått sådana försäkringar. Tyskland är för närvarande EU-ordförande.

Ungdomsgruppen Nasji (De våra) deltar i ambassadblockaden. En del av Nasjis aktivister har stoppats vid gränsen i Narva när de försökt ta sig in i Estland, uppgav Nasjis taleskvinna för Interfax.

TT

Mer läsning

Annons