Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Moskva bakom IT-angrepp"

Annons

Statliga IP-adresser i Moskva ligger bakom en rad IT-angrepp mot estländska myndigheters hemsidor, säger Estlands justitieminister Rein Lang till den estländska televisionen.

Flera av regeringens hemsidor har varit attackerade sedan i slutet av förra veckan och tidvis legat nere. I söndags och måndags blev angreppen allvarligare.

Uppgifterna om angreppen kom på tisdagen, samma dag som en parlamentsdelegation från ryska duman besökte Tallinn och lade ner en krans framför den omtvistade, nu flyttade bronssoldaten på krigskyrkogården.

Händelsen väckte viss förvåning i Tallinn och blev huvudnyhet i estniskspråkiga medier.

För Estlands regering lär den symboliska handlingen vara välkommen. Den kan tolkas som att Moskva, eller åtminstone duman, accepterar det kontroversiella beslutet att flytta statyn från innerstaden till kyrkogården.

Kransnedläggningen skulle också kunna ses som en uppmaning till den ryska minoriteten i Estland att besöka monumentet på dess nya plats och upphöra med de våldsamma protester som följt på flytten.

Offentliga möten och försäljning av alkohol har förbjudits i Tallinn.

Efter upploppen i förra veckan, då polisen verkade oförberedd och förlorade kontrollen, vidtar man omfattande säkerhetsåtgärder. Framför allt vill myndigheterna öka säkerheten inför 9 maj. Då firas varje år den sovjetryska Segerdagen (mot Nazityskland 1945) och i Tallinn har den i sex decennier högtidlighållits vid den så kallade bronssoldaten.

Regeringens beslut att flytta det sovjetiska monumentet från innerstan till en krigskyrkogård utlöste protesterna och våldet i förra veckan.

Bronssoldaten visades upp på sin nya plats i måndags, men polisen räknar med protester kring den 9 maj från unga ryska aktivister som kräver att statyn ska återföras till sin ursprungliga plats.

Därför har även det rådande förbudet mot försäljning av alkohol förlängts i Tallinn och Harju län. Från 3 till 7 maj gäller försäljningsförbud under eftermiddagar, kvällar och nätter, men 7_10 maj råder förbud dygnet runt.

TT

Mer läsning

Annons