Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskéledare greps klädd i burka

Annons

En av ledarna för den belägrade Röda moskén i Islamabad har gripits.

Han försökte fly utklädd till kvinna, i burka, rapporterar nyhetsmedier i Pakistan.

Den gripne, Abdul Aziz, leder tillsammans med sin bror Abdul Rashid Ghazi den radikala församlingen i Röda moskén. Han uppgavs ha försökt lämna den omringade byggnaden iförd en burka, tillsammans med ett hundratal kvinnliga studenter som fått fri lejd.

Tidigare under dagen utbröt sporadisk skottlossning utanför moskén mellan belägrade studenter och soldaterna som omringat dem. Ett drygt tusental av studenterna uppges ha lämnat moskén.

Uppskattningsvis 500 personer beräknas finnas kvar i moskén med omkringliggande byggnader.

Armén spärrade av moskén och införde utegångsförbud i området efter gårdagens blodiga strider som krävde minst 16 liv. I högtalare manade soldater den talibanliknande rörelsens ledare att överlämna sig eller riskera att skjutas.

Röda moskén i huvudstaden Islamabad är ett känt centrum för radikal islamism. Tisdagens strider kom sedan de religiösa studenterna i månader utmanat president Pervez Musharraf, som betraktas som en överlöpare eftersom han valt USA:s sida i kampen mot talibanerna och al-Qaida. Moskéns uttalade mål är att omvandla Pakistan till en islamistisk stat med ett styre liknande det som talibanerna införde i Afghanistan 1996.

Säkerhetsofficerare sade att afghanska talibanledare troligen finns bland de runt 1|500 personer som barrikaderat sig i moskén och de tillhörande koranskolorna.

Uppgifterna gick isär om hur tisdagens batalj började. Enligt poliskällor utlöstes den av att studenter från Röda moskén angrep poliser och tog fyra statsanställda som gisslan. Från moskén sades å andra sidan att ordningsmakten brutit ett avtal om att inte angripa den.

Via moskéns högtalarsystem hotade islamisterna med självmordsattacker som hämnd och sade att kampen kommer att pågå tills sharialagar har införts i landet.

Under dagen dödades nio civila, sex soldater och en polisman, i olika sprängattentat i Pakistans nordvästra delar.

TT

Mer läsning

Annons