Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moské sprängd i Indien _ sju döda

Annons

Minst sju människor dödades i en explosion under fredagsbönen i Hyderabads främsta moské, meddelar polis i delstaten Andhra Pradesh.

Ytterligare ett 50-tal människor skadades _ en del av dem svårt, så antalet döda väntades stiga.

I tv syntes hundratals män och pojkar i vita kläder rusa ut ur moskén efter smällen. Några kastade sten på butiker och bilar. Polis sprutade vatten på ansamlingar av rasande bönedeltagare.

Mecca Masjid är en av den sydindiska staden Hyderabads många historiska moskéer; staden har en stor muslimsk befolkning.

Enligt ögonvittnen orsakades explosionen av en bomb gömd i en vattentank inne i moskén. Polisen uppgav att bomben fjärrutlöstes med hjälp av en mobiltelefon.

Tusentals människor fanns därinne när laddningen detonerade.

Förra året dödades 32 människor i en explosion i en moské i delstaten Maharashtra i väster. Polis anklagade då en islamistisk studentgrupp för dådet. Även denna gång riktade myndigheterna anklagelserna åt samma håll. B|Raman, före detta chef för avdelningen för terrorbekämpning i Indiens säkerhetstjänst, sade att han tror att attackerna utförts av extrema islamister som vill tvinga och skrämma andra muslimer att följa en radikal islamisk livsstil. Ledare för muslimska samfund betonade att man inte på förhand skulle låsa sig vid vem eller vilka gärningsmännen är, de kan lika gärna vara hinduiska fanatiker.

TT

Mer läsning

Annons