Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordyrkande blev grov misshandel

Annons

En 22-årig man dömdes på måndagen i Helsingborg till fem års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Mannen knivstack en 50-årig man till döds en natt i mars.

Åklagaren hade yrkat att 22-åringen skulle dömas till livstids fängelse för mord. Helsingborgs tingsrätt anser dock att en samlad bedömning av vad som framkommit i målet visar att 22-åringen inte gjort sig skyldig till uppsåtligt dödande utan till grov misshandel.

Tjugotvååringen förklarade i rätten att den äldre mannen gått emot honom och mer eller mindre sprungit in i kniven. En förklaring som tingsrätten inte godtog.

Båda männen hade befunnit sig på samma restaurang. När den äldre mannen gick därifrån följde 22-åringen efter, enligt åklagaren för att råna 50-åringen. De kom i handgemäng och den äldre blev nerslagen. Han reste sig dock igen och gick emot den yngre och träffades då av ett knivhugg som gick genom pulsåder och luftstrupe.

En av orsakerna till att 22-åringen kom undan mordåtalet är att offret reste sig efter knivhugget i halsen och ringde till en dotter som kom och hämtade honom.

Väl hemma hos dottern blev 50-åringen hastigt sämre. Ambulans tillkallades och mannen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Mannen drunknade i sitt eget blod.

Rättsläkaren gjorde bedömningen att 50-åringens liv kanske kunnat räddas om han omedelbart kommit under läkarvård, omedelbart fått rätt diagnos samt omgående opererats.

Att mannen inte ringde polis eller SOS kan ha berott på att han var efterlyst eftersom han skulle avtjäna ett fängelsestraff.

Vid sidan om fängelsestraffet dömdes 22-åringen att betala drygt 310|000 kronor i skadestånd till offrets familjemedlemmar.

TT

Mer läsning

Annons