Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordmisstänkt 32-åring omhäktades

Annons

Han nekar till mordet på sin 22-årige granne. Och till att ha huggit besinningslöst med en kniv mot den dödes 19-årige kamrat. Men Falu tingsrätt tror mer på åklagarens bevisning. I går omhäktades den mordmisstänkte 32-åringen från Avesta.

Det var tidigt på lördagsnatten den 23 april som en nedblodad 19-årig yngling påträffades medvetslös på gatan utanför polishuset i Avesta. En hundpatrull följde blodspåren som ledde fram till trapphuset på Myrgatan 4C. Där inne låg en 22-årig man som var död. Han hade blivit mördad med ett knivhugg rakt i hjärtat.

Den dödes 19-årige kamrat som blivit utsatt för ett mordförsök hade mängder av sticksår över kroppen från en kniv. Ingen trodde att han skulle överleva.

Han opererades på Falu lasarett och vårdades efteråt med respirator.

När han vaknat till liv och polisen kunde hålla ett kort förhör kom de första indikationerna på att det var den mördade 22-åringens granne som varit synlig i trapphuset.

Dalapolisens utredare kunde med assistans av en man från riksmordkommissionen börja kartläggningen av den 32-årige grannen.

De fick fram allt fler uppgifter från vittnen. Det var grannar i huset och kamrater till 19-åringen och 22-åringen som lämnade viktiga pusselbitar. Samtidigt letade polisens tekniker efter föremål och spår vid husrannsakningar på flera platser.

Den 3 maj beslutade åklagaren att anhålla 32-åringen i dennes frånvaro. Drygt tre timmar senare greps mannen av en polispatrull i Avesta.

Vid häktningsförhandlingen i Falun den 6 maj hade två kriminalpoliser från Avesta uppgiften att skydda den misstänkte 32-åringens huvud och överkropp. Detta skedde på ett sätt som uppmärksammades i media.

Anledningen till att hemlighålla den misstänktes kännetecken var främst att 19-åringen och andra vittnen inte skulle kunna se vilken den gripne var. Något som kunde ha skadat utredningen, bland annat vid fotokonfrontationer.

Sedan vice chefsåklagare Olle Sohlberg sent i går eftermiddag kunde lägga fram nya bevis mot den misstänkte 32-åringen beslutade Falu tingsrätt att omhäkta mannen på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Nu har åklagaren fått tid fram till den 3 juni med att väcka åtal mot 32-åringen.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons