Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördaren går fortfarande lös

/
  • Hoppas brottet klaras upp. Madeleine Ingmarstedt som är kyrkoherde i Avesta församling berättar att man pratar om mordet och hur folk i Avesta reagerar så längde det är olöst.  Foto: Arkivbild 
  • Olle Bäckström, taxiförare, Avesta: – Det är otäckt när mördare går lösa. Hoppas det här blir uppklarat. Det är ju ett misslyckande när ingen är fast trots att det gått ett år efter mordet.  Foto: Börje Gustafson
  • Sven-Olov Ekström, revisor, Avesta: – Min yngsta son bor i trapphuset där mordet inträffade. Han blev rädd när han vaknade av brandröken. Det är märkligt att mordet ännu inte blivit uppklarat.  Foto: Börje Gustafson
  • Yngve Birgersson, frivillig nattvakt, Avesta: – Det är klart att man funderar vad det är som händer. Det var ju så mycket folk ute på natten när mordet inträffade. Jag är nu med i frivilliga vaktstyrkan i Avesta. Vi ser mycket på nätterna i centrum.  Foto: Börje Gustafson
  • Möhippa. Det var här på Star Hotells nattklubb vid Markustorget i Avesta som Pernilla Theorin roade sig tillsammans med sina kompisar på lördagskvällen den 12 augusti förra året. De firade möhippa för en av tjejkompisarna som snart skulle gifta. Polisen vet att Pernilla lämnade Star klockan 02.15 på söndagsnatten. D  Foto: Börje Gustafson
  • Mordplatsen. Det var här på andra våningen som 30-åriga Pernilla Theorin hittades mördad i sin lägenhet på Axel Johnsons väg 96 B vid 06.30-tiden på söndagsmorgonen den 13 augusti 2007.  Foto: Börje Gustafson

Annons

På måndag är det ett år sedan 30-åriga Pernilla Theorin hittades mördad i sin lägenhet på Axel Johnsons väg i Avesta.

Tre män har suttit frihetsberövade. Men alla släpptes. Polis och åklagare kunde inte bevisa att någon haft med mordet att göra.

Först greps en 24-årig man som själv tog kontakt med polisen och berättade att han varit i trapphuset där Pernilla bodde. Han förklarade att han letade efter någonstans att sova. Mannen satt anhållen men bevisen räckte inte för att få honom häktad. Han släpptes.

I mitten av november förra året häktades en 44-årig man från Avesta. Då berättade åklagaren att man misstänkte att 24-åringen som släppts i själva verket varit medgärningsman till våldsbrottet.

Men 44-åringen som var bekant med Pernilla försattes på fri fot.

Det dröjde till slutet av januari i år innan nästa "genombrott" för utredningen. En 31-årig man från Avesta greps på förmiddagen den 23 januari och häktades två dagar senare på sannolika skäl misstänkt för mordet. Alltså den högre graden av misstanke.

Dalapolisen och rikskriminalens mordutredare höll många förhör med 31-åringen som först ljög om att han skulle ha varit i Pernillas lägenhet. När polisen konfronterade honom med testresultat som visade att han DNA hittats i lägenheten berättade han att han verkligen varit där. Men att det var långt tidigare.

I går berättade flera avestabor för tidningen om sina känslor ett år efter mordet.

- Det är fruktansvärt tragiskt att det är ouppklarat. Det skulle kännas tryggare om polisen fick tag på en gärningsman. Jag brukar säga att folk inte ska vara rädda för att gå på gatorna. Men det bästa vore om fallet blir löst. Jag tänker också på de anhöriga, säger kyrkoherde Madeleine Ingmarstedt.

Den nytillträdde biträdande närpolischefen Thomas Hellgren förstår att folk undrar vad polisen gör.

- Snart är alla poliser tillbaka från semestern. Men vi jobbar hela tiden med mordutredningen och håller förhör med personer som finns med sedan tidigare eller med namn som vi får genom nya tips.

Åklagaren har lagt ner sin förundersökning. Men polisen fortsätter arbetet med en egen förundersökningsledare, säger Hellgren.

Fakta: | Pernillas sista timmar

Lördagen den 12 augusti var Pernilla tillsammans med klasskamrater från gymnasiet och andra vänner på möhippa vid Högbyns fritidsanläggning utanför Fagersta.

Därefter åkte de till Burning Duck i Avesta, en krog som ligger mitt emot Plushuset med Star Hotell.

Vid midnatt gick de vidare till Stars nattklubb. Där var det full fart med dunkande disco och fortfarande kö för att komma in.

Enligt de vittnesuppgifter som polisen fått hände inget särskilt kring Pernilla inne på nattklubben. Alla dansade, pratade och var glada.

Star stängde 02.00 och 02.15 är den sista tidsangivelsen som polisen fått uppgifter om att Pernilla var synlig utanför discot. En man i 20-årsåldern har berättat för polisen att han mötte Pernilla vid 03-tiden på natten och växlade några ord med henne på Malmgatan nedanför Plushuset där Star ligger.

Uppgifter saknas fortfarande om vad som hände under tiden från strax efter tre och fram till brandlarmet 06.38.

Några minuter efter larmet till SOS var fem brandmän och en insatsledare framme på Axel Johnsons väg 96 B. Ambulans och polis anlände också till brandplatsen.

Branden i lägenheten var snabbt under kontroll och när rökdykarna påträffade Pernilla på golvet var hon redan död.

Mer läsning

Annons