Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördare fick straffen tidsbestämda

Annons

Två livstidsdömda män fick på onsdagen sina straff tidsbestämda till 21 år av Örebro tingsrätt.

Det innebär att de kan släppas fria om ett respektive 1,5 år då de avtjänat två tredjedelar av sina straff, det vill säga 14 år.

Tingsrätten säger nu att Högsta domstolens uppmärksammade avgörande nyligen om straffbestämning vid mord saknar intresse i omvandlingsärenden som gäller livstidsstraff.

HD slog för ett par veckor sedan fast att tio år ska vara normalpåföljden för mord och att livstidsstraffet ska förbehållas de allra allvarligaste fallen. Många trodde då att denna kraftfulla markering från HD:s sida även skulle få effekt i mildrande riktning på hur tidsbestämning av livstidsstraff skulle göras.

Men Örebro tingsrätt skriver att HD:s avgörande gäller domar som döms ut nu. När det gäller omvandling av tidigare utdömda livstidsstraff så är ju det valet redan gjort, anser tingsrätten.

De två män som nu kan se friheten hägra är 57 respektive 33 år.

Den äldre mannen mördade 1991 en annan man med skott i buken från ett avsågat hagelgevär. Bakgrunden var trassliga relationer.

33-åringen högg 1994 ihjäl en homosexuell man med ett stort antal knivhugg.

Båda har skött sig i fängelset och har stabila sociala relationer utanför fängelset. Ingen av dem anses löpa någon risk att återfalla i brott.

TT

Mer läsning

Annons