Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moralens väktare tar strid

Annons

Pakistans regering har fått ultimatum: inom en månad ska bordeller, spelhålor och spritbutiker vara stängda. Om myndigheterna inte agerar, tar studenter från religiösa seminarier lagen i egna händer.

Varningen uttalades i fredags av ledaren för en moské i Pakistans huvudstad Islamabad.

Han har också deklarerat att han inrättat en sträng islamisk domstol i talibanstil. Om Pakistans regering ingriper för att stänga domstolen hotar han med "tiotusentals" självmordsattentat.

Det är inte mer än någon vecka sedan som en grupp studenter _ både män och burkaklädda kvinnor _ från seminarier knutna till Röda moskén, Lal masjid, stormade ett hus som de sade var en bordell. Kvinnorna i huset tvingades att göra offentlig avbön innan de släpptes.

Samma studenter drog också i gång moralpatruller med särskilt sikte på musikaffärer och försäljning av dvd.

Nu tänker deras ledare Abdul Aziz formalisera väktarverksamheten. Tio muftier _ lärda i islamisk rätt _ är knutna till moskéns nya domstolssystem.

Efter bönen brände anhängare tusentals exemplar av indiska och pakistanska filmer som lämnats över av en butiksägare i närheten.

Regeringen har hittills valt att agera försiktigt trots att den starkt ogillar talibanisering, men den lär inte stillatigande åse utvecklingen. Pakistan har redan ett officiellt system av religiösa domstolar parallellt med det vanliga rättssystemet.

I torsdags demonstrerade omkring 600 människorättsaktivister med krav på regeringsingripande mot moskéledningen.

TT

Mer läsning

Annons