Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moraafton med mångfald

Annons

Med saknadens suck konstateras att det redan på måndagskvällen var dags för sommarens sista Morafton. Sommarens tre evenemang har varit en framgång med en rik variation på innehåll. Det gällde även för måndagsaftonens kraftfulla och finstämda final vid Zorns gammelgård.

Billy Opel, alias Erik Morell, tog i så att strängarna rök på hans gitarr i ackompanjemanget till hans hemvävda texter i till exempel Country road.

Turligt nog fanns det flera gitarrister till hands. Anna-Lena Andersson, som med sin trio inledde kvällen med countrysånger och Ransätersvals, lämnade över sin gitarr till Billy.

Systrarna Thorsell, Alice, Pauline och Elin bjöd på Beethoven, Mozart, czardas och folkmusik vilket gav stort bifall i välförtjänt utdelning från den stora publiken.

I övrigt skapade Mora spelmanslag vackra ljudmattor på tunet. Zornguiden Per Svälas beskrev muntligt det fina ljuset i fäbodmiljön vid Gammelgården, vilket inspirerade Zorn till några av hans bästa folkliga målningar efter hemkomster från olika resor.

Efter paus dansade folkdanslaget, Dragspelskullorna framträdde och Helena Skeri musicerade tillsammans med Bertil Skeri.

Just blandningen av inslag var något som skulle ha tilltalat Anders Zorn, kunde Per Svälas förmedla i sitt tal.

I pausen kunde publiken till exempel beskåda hantverk som Pers Greta Anderssons silkessjalar, Åke Nordströms knivar eller Mats Liljas näverslöjd.

Arrangörerna i Mora folkdanslag var nöjda med sommarens tre aftnar som haft många besökare och bra väder, också på måndagskvällen, även om stora molntappar hängde tungt över Zorngården utan att släppa ifrån sig något regn.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons