Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk växer upp

/
  • 50,5 meter långa och elva ton tunga, är varje rotorblad och de är byggda i grupper om tre. Skadas ett blad måste alla tre åtgärdas. Foto: Nisse Schmidt
  • Foto: Nisse Schmidt

Annons

Morgondimman låg tät och kranarna stod stilla när tidningen besökte den stora arbetsplatsen.

- Idag blir det nog inget lyft då vi väntar på lite delar, konstaterade en av de många kranarbetarna, som istället surfade över lyckan av att han en morgon stött på en björn på Kyrkberget. Kompisen undrade hur långt det var till Orsa Björnpark, då han också ville se en björn.

Logistik ute i vildmarken handlar mer om att få fram alla delar till det avlägset liggande berget än risken för att en nalle ska komma i vägen.

Under måndagen kom sedan det första vindkraftverket på plats.

- Nu har vi fått ett kraftverk på plats och vår ambition är nu att få upp två i veckan så vi ska vara klara med resningen av kraftverken innan snön kommer, säger Margareta Stark som är vice platschef för Nordisk Vindkraft.

- I mars ska vi sedan lämna över de färdiga vindkraftverken till Jämtkraft som då ska driva dem, förklarar Margareta.

- Vindkraften på Kyrkberget är en del i Jämtkrafts offensiva satsning på förnybar elproduktion och en del av vårt långsiktiga miljötänkande. Det känns jättespännande att vindkraftverken kommer på plats, säger Tommy Borgh, Affärsområdeschef för Elproduktion på Jämtkraft.

Det är ett stort internationellt projekt med representanter från halva Europa på plats. Språket är en blandning av engelska, svenska och danska bland de 40 personer som jobbar på Kyrkberget.

- Vår ambition är att använda så mycket lokal arbetskraft som möjligt men när det kommer till resningen av kraftverken och installationerna ås är det specialister som gör jobbet, förklarar Margareta.

Det är lätt at förstå när vi tittar in i en va de gigantiska rotorbladen. De är 50,5 meter långa och det skulle med lätthet gå att vandra inne i dem.

- Varje blad väger elva ton, säger Margareta.

Innan bladen kommer på plats så ska det så kallade nancellen, huset som sitter på mastens topp lyftas upp.

- Nancellen väger omkring 1200 ton bara den, förklarar Margareta.

Säkerhetsavstånden är enorma under byggarbetet.

- När parken väl är i drift kommer det att vara möjligt att röra sig fritt runt tornen, även om det finns en risk för nedfallande is, förklarar Margareta.

När de tio vindkraftverken är klara så kommer det att behövas två-tre anställda för att sköta dem.

- Det kommer även att behövas en hel del andra tjänster så förhoppningsvis bidrar vindkraftverken till några arbetstillfällen, samtidigt som de generar 73 gigawattimmar el varje år, säger Margareta.

Förutsättningen för det är att det ska finnas vindar och det gör det på Kyrkberget, sedan är det också viktigt att det finns en kraftledning att koppla in verken på.

Fakta: Vindkraftsparken på Kyrkberget

Byggs av Nordisk Vindkraft på beställning av Jämtkraft.

Kyrkbergets vindkraftpark kommer att ge omkring 73 gigawattimmar el per år, vilket motsvarar el till omkring 14 000 hushåll.

Varje kraftverk kostar drygt 40 miljoner och förväntas fungera i minst 25 år

Ska vara klart i mars 2011.

Mer läsning

Annons